APK Keuring

APK Keuring

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

APK bij AutoFirst

Vermijd last-minute stress voor uw APK-keuring door uw voertuig al vanaf 2 maanden vóór de vervaldatum opnieuw te laten keuren. Onze gecertificeerde APK keurmeesters van AutoFirst keuren alle APK punten volgens de wettelijke regelgeving van het RDW.

Wat is de APK keuring precies?

Een APK keuring, oftewel Algemene Periodieke Keuring, is verplicht voor alle auto's in Nederland. Het doel van de apk is om ervoor te zorgen dat voertuigen veilig zijn voor het verkeer, registraties kloppen en voldoen aan de laatste milieunormen. Tijdens deze keuring controleert een erkende keurmeester essentiële onderdelen zoals verlichting, banden, remmen, uitlaatgassen, stuurinrichting en carrosserie. Dit gebeurt precies volgens de richtlijnen van het RDW. Na de keuring ontvangt u als eigenaar een rapport waarin staat of de auto is goedgekeurd, of dat er reparaties nodig zijn en/of welke er uitgevoerd zijn - natuurlijk in overleg en volgens garantievoorwaarden. Het is wettelijk verplicht om de auto jaarlijks of tweejaarlijks (afhankelijk van brandstoftype en leeftijd) te laten keuren. Dit zorgt ervoor dat uw auto veilig en milieuvriendelijk blijft. Dit leggen we hieronder uit.

Wanneer en hoe vaak moet uw auto APK gekeurd worden?

Een nieuwe elektrische of benzine-auto moet na 4 jaar voor het eerst APK gekeurd worden, terwijl dit voor dieselauto's na 3 jaar is. Na de eerste keuring moeten elektrische of benzine auto's om de 2 jaar gekeurd worden tot ze 8 jaar oud zijn. Vervolgens moeten ze jaarlijks gekeurd worden. Dieselauto's moeten na de eerste keuring elk jaar gekeurd worden. Voertuigen vanaf 30 jaar moeten om de 2 jaar APK gekeurd worden en vanaf 50 jaar is de APK niet meer nodig. Aanhangwagens of trailers hoeven alleen gekeurd te worden als het gewicht boven de 3500 kg ligt.


Doe hier direct de kentekencheck. Of plan direct een afspraak in bij uw dichtsbijzijnde AutoFirst garage.


In deze tabel vindt u meer informatie over de frequentie en timing van APK-keuringen voor uw voertuig(en). In de tabellen wordt aan de hand van de voertuig leeftijd en brandstoftype weergegeven hoe dit van toepassing is.

Er wordt gerekend met de leeftijd op basis van de eerste toelating van een voertuig:

Leeftijd (datum 1e toelating)BrandstofsoortWanneer keuren?
Jonger dan 30 jaar

Benzine, alcohol en/of elektriciteit

1e keer als het voertuig 4 jaar is. Daarna twee keer om de 2 jaar en dan elk jaar. Dus zodra een voertuig 8 jaar is, moet deze elk jaar voor de APK.

Jonger dan 30 jaarDiesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektriciteit)Eerste keer als het voertuig 3 jaar is. Daarna elk jaar. Dus vanaf 3 jaar, moet u het voertuig elk jaar laten keuren.

Voertuig 30 jaar of ouder 

Alle soorten1 keer in de 2 jaar.
Voertuig 50 jaar of ouderAlle soortenGeen APK-plicht meer.


Uitstoot uitlaatgassen meting bij APK + Uitlezen brandstofgegevens

Voor auto's vanaf 1993 omvat de APK-keuring eveneens een viergasmeting. Hierbij wordt gecontroleerd of de uitstoot van uitlaatgassen binnen de wettelijke normen valt. Deze meting is relevant voor voertuigen met een benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator.

APK keuring voor Dieselauto’s - Let op toevoeging per 1 jan. 2023

Vanaf 1 januari 2023 is de roetfiltertest een essentieel onderdeel van de APK-keuring geworden. Alle dieselvoertuigen die zijn uitgerust met een roetfilter moeten deze test doorlopen. Voor dieselauto's zonder roetfilter vanaf het bouwjaar 1980 wordt de hoeveelheid roetuitstoot gemeten door de keurmeester.

Voor voertuigen (tot 3500 kg) die vanaf 1 januari 2021 de weg op zijn gegaan, verzamelt onze keurmeester informatie over het brandstof- en elektriciteitsverbruik. Deze gegevens worden anoniem naar het Europees Milieuagentschap gestuurd, waardoor de EU een nauwkeurig beeld krijgt van het werkelijke verbruik van voertuigen. U heeft echter altijd de mogelijkheid om het verzamelen van deze gegevens te weigeren. Bij AutoFirst staan u en uw auto centraal.

APK keuring voor Elektrische Auto’s

Moet uw Elektrische auto of hybride auto gekeurd worden? Check de bovenstaande tabel met brandstof: Elektriciteit. En lees dit artikel over: APK elektrische auto.

RDW erkende keuringsinstantie

 

AutoFirst is een door het RDW erkende keuringsinstantie. Dit geeft ons het recht om officiële APK keuringen uit te mogen voeren en de keuringsrapporten op te mogen maken. De RDW controleert ons regelmatig zodat wij blijven voldoen aan de kwaliteitseisen die gevraagd worden door de RDW. Hierdoor kunt u altijd met een veilig en goed gevoel de weg op na uw APK keuring bij AutoFirst! 

 

6 Tips voor uw volgende APK keuring

 • Check op het vorige keuringsbewijs wanneer uw auto toe is aan de volgende keuring - zet dit alvast in uw agenda. Of meld u aan voor een reminder;
 •  6 weken voor de vervaldatum ontvangt u van het RDW een brief met daarin de oproep uw auto te laten keuren;
 • U kunt uw auto zoals eerder genoemd 2 maanden voor de vervaldatum laten keuren, zonder dat de geldigheid daarmee verkort wordt. Kortom: Hoe eerder u de apk laat doen, des te beter;
 • Bij een afgekeurde auto is het belangrijk het keuringsrapport te bewaren, dit ter overlegging bij een eventuele verkoop of bij reparaties op een andere plek
 • Neem altijd uw kentekenbewijs mee;
 • Informeer bij de AutoFirst garage bij u in de buurt of de APK keuring met een grote of kleine beurt te combineren is, dat is vaak voordeliger.

Hoeveel kost een APK Keuring?

De kosten van een APK Keuring liggen tussen de 25-60 euro. Enkele uitzonderingen daargelaten. Dit verschilt per garage. Echter zal het nooit veel afwijken. Bij een dieselauto kan het door de roetfiltertest soms iets hoger uitvallen. Hiermee bieden we als AutoFirst een betaalbare maar betrouwbare en veilige APK keuring aan, die voldoet aan alle eisen van het RDW. Blijkt er tijdens de keuring dat er reparaties nodig zijn? Bij AutoFirst werkt dat als volgt: U wordt vooraf geïnformeerd op welke punten uw voertuig gerepareerd moet worden. Dan neemt uw garagist dus persoonlijk contact met u op. De inschatting over kosten wordt met u gedeeld. U kunt vervolgens zelf bepalen wat u er mee wilt. Er worden géén reparaties uitgevoerd zonder toestemming van u. 


Indien u nu al weet dat er punten ter reparatie zijn voordat uw auto goedgekeurd kan worden, bespreek dit dan direct met uw AutoFirst garagist. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Vaak kunt u dan de APK combineren met een onderhoud, dat scheelt in de kosten.

Boetebedrag verlopen APK 2024

De boete bedraagt voor een verlopen APK (Feitcode K045B) in 2024 minimaal 169 euro oplopend tot 450 euro. Daarbij bent u ook niet verzekerd

Zo ziet een APK Keuring er uit, op deze punten wordt uw auto gekeurd

Het is allicht een brug te ver om uw eigen auto te keuren, dat kan natuurlijk ook niet - daarvoor zijn RDW erkende en gecertificeerde keurmeesters nodig. Echter is het wel nuttig u voor te bereiden op de APK om zo kosten te besparen. Daarom nemen we u graag mee in de punten van de keuring, zodat u dit al aan een check kunt onderwerpen en vooraf al kunt overleggen met uw AutoFirst garagist. Check ook het APK handboek voor details.

VerkeersveiligheidMilieuRegistratie
RemmenRoetfilterKilometerstand
RuitenwissersKatalysatorVoertuig identificatienummer
UitlaatUitstootBrandstof
Bandenprofiel

Stuurinrichting

Schokdempers

Carrosserie

Verlichting

Wielophanging


Vaak wordt de APK in één adem genoemd met onderhoud. We benadrukken graag dat dit niet het geval is. Het zijn twee aparte onderdelen waarbij we onderhoud zeker in combinatie met APK aanraden. Zo kunt u altijd veilig de weg op en is de kans zo klein mogelijk op onverwachte reparaties.

Top 5 punten van afkeuring op APK

Op deze punten worden de meeste auto’s afgekeurd:

 • Verlichting (defect of onjuist)
 • Banden: profiel of spanning
 • Remproblemen
 • Ruitenwissers
 • Ruiten / Spiegels kapot

Voorkom afkeuring en boetes, plan op tijd (vanaf 2 maanden voor de vervaldatum) een afspraak ik bij uw dichtstbijzijnde AutoFirst garage. 


APK met garantie

Onze slogan 'APK met garantie' belooft dat we niet alleen de verplichte keuring uitvoeren, maar dit doen met de hoogste mate van vakmanschap.

We begrijpen dat de APK een momentopname is en geen garantie biedt voor langdurig zorgeloos rijplezier. Echter, met onze garantie benadrukken we dat we de APK altijd vakkundig uitvoeren. Mocht er onverhoopt toch iets gerepareerd moeten worden na de keuring, dan ontvangt u bij ons standaard 2 jaar reparatiegarantie. Hiermee bieden we niet alleen een keuring, maar ook de zekerheid dat eventuele reparaties met zorg en kwaliteit worden uitgevoerd.

Met onze 'APK met garantie' kunt u met een gerust hart de weg op, wetende dat uw auto in goede handen is.


Vind hier direct uw dichtstbijzijnde APK station