Accu van elektrische voertuigen

Accu van elektrische voertuigen

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Accu elektrische auto


De accu vormt het hart van de elektrische auto en is daardoor ook het grootste zwaarste en duurste onderdeel. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw accu goed onderhouden wordt en dat u deze regelmatig laat nakijken. Goed onderhoud zorgt er namelijk voor dat u accu in topconditie blijft en altijd de beloofde actieradius levert!


Waar zorgt de accu in een elektrische auto voor?

De accu in een elektrische auto stuurt bijna de volledige auto aan. Van aandrijving en verlichting tot de airco en zelfs de radio. De accu van een elektrische auto moet al deze taken tegelijkertijd uit kunnen voeren en dit vraagt dan ook veel inspanning. Gelukkig vormt dit de laatste jaren geen issue meer.

 

De batterijwereld heeft het afgelopen decennium namelijk een ongekende revolutie doorgemaakt. Als gevolg hiervan is de gemiddelde actieradius van elektrische auto's aanzienlijk toegenomen, wat de verkoop van elektrische voertuigen ook ten goede is gekomen. Kopers waren namelijk lange tijd bang om langs de kant van de weg te komen te staan als gevolg van een beperkte actieradius. 

 

Het bereik is echter niet het enige gebied van batterijen waar vooruitgang is geboekt. Ook de oplaadtijden zijn verbeterd, met snel laden in tien minuten. Hierdoor zijn de efficiëntie en levensduur van accu's aanzienlijk verbeterd.


Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische auto vervangen?

Accu’s hebben een beperkte levensduur. Gelukkig kan de levensduur van de accu in jouw elektrische auto worden verlengd door goed beheer en regelmatig opladen. Met een goed onderhouden accu kan je gemiddeld 160.000 tot 200.000 kilometer rijden voordat je de accu moet vervangen. Elke batterij mag echter slechts een bepaald aantal oplaadcycli ondergaan, dat door de fabrikant moet worden gespecificeerd.

 

Geen idee of de accu van jouw elektrische auto nog optimaal presteert? Plan dan direct een accucheck in bij een AutoFirst garage bij jou in de buurt, zodat je met een veilig en betrouwbaar gevoel de weg op kan.


Hoe kan ik de levensduur van mijn accu verlengen?

Volgens de studie van Geotab verliezen elektrische auto's jaarlijks gemiddeld 2,3% van hun actieradius. Daarom is het belangrijk om goed voor de accu te zorgen en de levensduur van de accu van jouw elektrische auto te verlengen. Dit zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen:

  • Vermijd het volledig opladen en leeglopen van de batterij op dezelfde manier als bij mobiele telefoons en laptops.
  • Laad je auto op met slimme opladers en, waar mogelijk, met een langzame oplader. Snel opladen verkort de levensduur van de batterij met 1% bij veelvuldig gebruik.
  • Geef voorzichtig gas.
  • Parkeer niet in de zon om te voorkomen dat het thermische beheersysteem wordt geactiveerd.
  • Het remsysteem helpt de accu op te laden. Dus, hoe meer je de remmen gebruikt, hoe groter de actieradius. Zorg er wel voor dat je rustig en gelijkmatig remt om de remmen ook in topconditie te houden.


Wat kost het vervangen van een accu van een elektrische auto?

De kosten voor het vervangen van de accu van een elektrische auto kunnen variëren van 1.000 tot 6.000 euro. Dit lijkt misschien een hoge prijs, maar er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het vervangen van de accu. Zo spelen de productiekosten een grote rol bij de prijsopbouw van een nieuwe accu. Nu de productiecapaciteit gestaag groeit en de technieken zijn verbeterd, zijn de kosten van batterijen in de loop der jaren echter snel gedaald. 

 

Een andere belangrijke factor in het vervangen van de accu van uw elektrische auto is de garantie. Heeft uw auto nog steeds garantiedekking? De garantie op de accu van uw elektrische auto kan een grote invloed hebben op de kosten om de accu te vervangen. Laat u daarom altijd goed adviseren voordat u de accu van uw elektrische auto laat vervangen.


Doe een accucheck van uw elektrische auto bij AutoFirst

Als u zich geen zorgen wilt maken over de capaciteit van de accu van uw elektrische auto, dan is niet alleen goed onderhoud van de accu nodig. Ook natuurlijke slijtage zal de kwaliteit van de accu doen afnemen. 

 

Laat daarom regelmatig uw accu controleren om verrassingen te voorkomen. Binnen 15 minuten weet u wat de staat van uw accu is en kunt u weer met een goed gevoel de weg op!