Elektrische auto

Elektrische auto

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Elektrische auto

Tegenwoordig zijn ze overal, de elektrische auto. De elektrische auto is een stille en klimaatbewuste wagen. Doordat de motor wordt aangedreven door een batterij rijdt deze auto bijna geruisloos en is de CO2 uitstoot wel 60% lager in vergelijking met een traditionele benzineauto. Het is dan ook niet zo gek dat de elektrische auto momenteel snel aan populariteit wint.

 

Soorten EV

EV staat voor Electric Vehicle. De EV's kunnen worden onderverdeeld in verschillende types. Zo heb je de BEV, de PHEV, en de HEV. Om u een beetje wegwijs te maken in dit oerwoud aan benamingen, nemen wij de meest voorkomende elektrische auto’s met u door!


De BEV

Een BEV (Battery Electric Vehicle) is volledig elektrisch, dit houdt in dat u hem voor gebruik moet opladen bij een speciaal oplaadpunt. Gelukkig kan dit tegenwoordig vrij snel op de speciale snellaadstations. Niet alleen is een BEV milieubewust, elektrisch rijden is ook nog eens aanzienlijk goedkoper dan benzine.


De PHEV

Een PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) kan worden aangedreven door zowel benzine als elektriciteit. Opladen van de accu doet u met de welbekende laadkabel. Rijdt u regelmatig kortere stukken? Dan kan dat vrijwel elektrisch. Alhoewel er steeds meer oplaadpunten komen in Nederland is het praktisch dat u, wanneer nodig, ook nog gewoon kunt tanken. 


De HEV

Een HEV (Hybrid Electric Vehicle) is net iets anders dan de voorgenoemde types. De HEV heeft twee type motoren, een elektromotor en een verbrandingsmotor. Deze elektrische auto kan op elke motor rijden. Het is zelfs zo dat de auto tijdens het rijden zelf kan schakelen tussen de twee motoren. De HEV voorziet de accu van stroom door middel van remenergie en de benzinemotor. U heeft dus geen gedoe met laadkabels.


De voordelen van een elektrische auto

Elektrisch rijden heeft aanzienlijk wat voordelen. Zo zijn de brandstofkosten een stuk lager en bent u met onderhoud over het algemeen ook goedkoper uit. Daarnaast levert u direct een bijdrage aan een schoner milieu. 

 

Ook heeft u de mogelijkheid om zelf een laadpaal te installeren bij uw woning. De auto kan zo gemakkelijk bij thuiskomst worden opgeladen. Het installeren van een laadpaal is binnen een dag gebeurd. Heeft u ook zonnepanelen? Dan kunt u de laadpaal daar op aansluiten. Zo wordt het pas echt goedkoop rijden. Milieubewuster kan het niet.


Fiscale voordelen

Het rijden van een elektrische auto heeft verschillende fiscale voordelen. Rijdt u volledig elektrisch, dan hoeft u geen BPM & wegenbelasting te betalen. De vrijstelling van wegenbelasting geldt tot en met 2024. Sinds 3 januari 2022 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een elektrische auto. De overheid wil hiermee de aankoop van elektrische auto's stimuleren.


Voordelen voor ondernemers

Wanneer een zakelijke EV ook privé gebruikt word, ziet de belastingdienst dit als verkapt inkomen en moet er bijtelling betaald worden over dit gebruik. De standaard bijtelling voor brandstofauto's is 22%. Voor elektrische auto's is dit verlaagt naar 16%. Dit is gedaan om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren. Echter, het is wel zo dat de bijtelling langzaam weer zal worden opgehoogd, waardoor het in 2026 weer gelijk zal zijn aan de bijtelling op brandstofauto's.


Aanschaf van een elektrische auto

Er zijn enkele punten waar u op moet letten voordat u een elektrische auto koopt. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om te weten welke oplader de auto nodig heeft. Ook is het belangrijk om te weten wat de actieradius van uw auto is. Zo komt u niet zonder stroom te zitten. Heeft u de auto alleen nodig voor korte stukken of wilt u er mee op vakantie naar het buitenland? Voor elke behoefte is er wel een geschikte EV!