APK Dieselauto's

APK Dieselauto's

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

De APK voor Dieselauto’s in 2024

In 2023 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de APK-keuring voor dieselauto's, met name door de introductie van de deeltjesteller. Deze technologische innovatie is cruciaal geworden voor het meten van de fijnstofuitstoot, die voornamelijk door dieselauto's wordt geproduceerd. De deeltjesteller biedt een meer nauwkeurige en directe meting van de deeltjesmassa per kilometer, wat helpt om voertuigen te identificeren die niet voldoen aan de strenge milieunormen.

Nieuwe regulaties en verhoogde focus op milieubescherming

Met de veranderingen in 2023 wordt er extra nadruk gelegd op het belang van het roetfilter, dat essentieel is voor het verminderen van de uitstoot van schadelijke deeltjes door diesels. Er is een strengere controle op de aanwezigheid en functionaliteit van roetfilters geïmplementeerd, hier hebben ook onze keurmeesters van AutoFirst zich aan te houden.  Voertuigen zonder een functioneel roetfilter of met een beschadigd filter worden niet goedgekeurd tijdens de APK, met alle gevolgen van dien. Vanuit AutoFirst willen we dit graag voorkomen - uw lokale garagist denkt graag met u mee hierin.


Indien u het vermoeden heeft dat er iets niet in orde is met uw roetfilter: check dit bij uw lokale AutoFirst garage, Er is er altijd eentje in de buurt.

Strenger wordende regelgevingen voor Dieselrijders

De introductie van de deeltjesteller en de strengere APK-eisen voor dieselauto's benadrukken de inzet van de overheid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit reikt verder dan Nederland, het is iets voor de gehele EU. Dit draagt bij aan een gezondere omgeving en stimuleert autobezitters om milieuvriendelijke keuzes te maken. Bezit u een dieselauto? Dan is het nu belangrijker dan ooit om bewust te zijn van deze nieuwe regelgeving en de staat van hun voertuig goed te onderhouden om aan de normen te voldoen.

De deeltjesteller test bij de APK en het roetfilter

Vanaf 1 januari 2023 is de controle op roetfilters versterkt. Uw dieselauto moet een functioneel roetfilter hebben om goedgekeurd te worden tijdens de APK. Auto’s vanaf 2011 hebben dit al standaard ingebouwd in de meeste gevallen. Dit filter is cruciaal voor het verminderen van de uitstoot van schadelijke deeltjes tot wel 99%. Tijdens de keuring wordt er nu ook gebruikgemaakt van een deeltjesteller, die exact meet hoeveel fijnstof uw auto uitstoot. Dit apparaat helpt te verzekeren dat dieselauto's voldoen aan de strenge milieunormen door direct de effectiviteit van het roetfilter te testen.

Wat betekent dit voor u?

Als uw dieselauto geen of een defect roetfilter heeft, wordt deze waarschijnlijk afgekeurd tijdens de APK. Dit kan resulteren in het onvermogen om uw voertuig te gebruiken. Controleer dus voor de APK of uw roetfilter aanwezig en in goede staat is. Het is belangrijk om deze regelmatig te laten controleren en indien nodig te laten reinigen of vervangen, wat een kostbare ingreep kan zijn.

Alles wat u moet weten over roetfilters

In dit artikel over roetfilters reinigen of vervangen leest u alles wat u moet weten over de roetfilters van uw dieselauto. Met dit artikel komt u er gemakkelijk achter of uw auto wel of geen roetfilter heeft.

Kosten APK keuring dieselauto’s

De kosten voor de APK van een dieselauto liggen gemiddeld genomen wat hoger dan voor benzine auto's. Dit zit hem in het roetfilter. De kosten voor een APK van een dieselauto ligt over het algemeen tussen de €25,- en de €75,-. Iedere garage bepaalt zelf de prijs, hier kunnen dus uitzonderingen voorkomen. Informeer altijd even bij uw lokale AutoFirst garage of er een actie is voor onderhoud / een grote beurt in combinatie met de APK, dit levert vaak veel voordeel op. 

Maak nu een afspraak bij een AutoFirst garage om de hoek. Mét onze APK Garantie voor Diesels!

Wilt u zeker zijn van een probleemloze APK en ervoor zorgen dat uw dieselauto voldoet aan de nieuwste milieustandaarden? Maak nu een afspraak bij uw lokale AutoFirst garage. Wij bieden een complete en betaalbare APK-keuring en zorgen ervoor dat uw auto optimaal blijft presteren.Tevens bieden we 2 jaar garantie op alle onderdelen die, indien nodig en door u akkoord bevonden, vervangen worden tijdens de APK inclusief de arbeid. Zo kunt u altijd met een gerust hart de weg op.


Vind uw dichtstbijzijnde AutoFirst garage