Pech onderweg: zo handel je het efficiënt af

Pech onderweg: zo handel je het efficiënt af

Interesse in de mobiliteitsgarantie?

Vraag het hier aan

Pech onderweg: zo handel je het efficiënt af

Pech onderweg is vaak een onaangename verrassing, maar het is belangrijk om rustig te blijven en de situatie efficiënt aan te pakken. Pech kan in allerlei vormen komen, van een lekke band tot een defect aan de motor. Of het nu gaat om een klein of groot probleem, het is belangrijk om voorbereid te zijn en te weten hoe je het beste kunt handelen. In deze blog gaan we dieper in op de stappen die je kunt nemen als je pech onderweg hebt, zodat je veilig en snel weer op weg kunt.

In 5 stappen handelen bij pech onderweg

De 5 volgende stappen kun je ondernemen bij pech onderweg: 


  1. Blijf rustig. Pech onderweg komt meestal onverwachts. Het is daarom belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Probeer je ademhaling onder controle te houden en maak een plan. 
  2. Maak de weg veilig. Zorg ervoor dat je de auto op een veilige plek parkeert. Zet de auto stil op de vluchtstrook, maar indien mogelijk het liefst op een parkeerplaats. Draai je wielen naar rechts, zodat de auto nooit terug de weg op kan rollen. Zet je waarschuwingslichten aan en plaats een gevarendriehoek op 30 meter afstand achter je auto. 
  3. Bel hulp. Bel direct een pechhulpdienst of de verzekering als je pech hebt. Geef aan waar je precies staat (zoals bijvoorbeeld het doorgeven van het nummer van de hectometerpaal). Beschrijf de situatie, zodat de hulpdienst weet wat ze kunnen verwachten. 
  4. Wacht op hulp. Wacht op hulp op een veilige plek. Stap altijd uit wanneer je op de vluchtstrook stil staat. Zorg ervoor dat je achter de vangrail gaat staan. Indien er geen vangrail is, zorg er dan voor dat je zover mogelijk in de berm gaat staan. Let altijd op het aankomende verkeer. Sta je op een parkeerplaats? Zorg dan als je uitstapt dat je de auto vergrendelt. 
  5. Neem notities. Neem ondertussen notities over de situatie op in bijvoorbeeld je telefoon. Denk daarbij aan de tijd, plaats en omstandigheden. Dit kan helpen bij eventuele verzekeringsclaims of problemen met de auto. 


Kortom: veiligheid staat altijd voorop en het is belangrijk om rustig te blijven. Volg de 5 bovenstaande stappen op om ervoor te zorgen dat je weer veilig en snel de weg op kunt. 

Autopech in het buitenland

Autopech in het buitenland kan erg lastig en stressvol zijn. Vooral als je niet de taal spreekt of niet weet waar je heen moet. Het is dan belangrijk om hulp te zoeken bij de lokale bevolking of instanties, zodat je de juiste hulp krijgt. Als je autopech hebt in het buitenland, is het ook belangrijk om te weten of je verzekering dekking biedt voor deze situatie. In veel gevallen zal je moeten betalen voor eventuele reparaties, dus het is belangrijk om vooraf te weten of je verzekerd bent voor reparaties in het buitenland. 

Wat kan je het beste doen?


  1. Neem contact op met je verzekering (als je dat niet zeker weet) om te zien of je verzekerd bent voor autopech in het buitenland.
  2. Als je verzekerd bent, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij om instructies te krijgen en verdere informatie over hoe je verder kan gaan.
  3. Als je niet verzekerd bent, zoek dan naar lokale garages of hulpdiensten om je te helpen met de reparatie.
  4. Zorg ervoor dat je de kosten voor de reparaties kent voordat je het werk laat uitvoeren.
  5. Zorg ervoor dat je een bewijs krijgt van de reparatie.
  6. Als je terug naar huis gaat, neem contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Voorkom pech en ga goed voorbereid onderweg

Voorkomen is beter dan genezen. Pech kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten, dus daarom is het alleen maar belangrijker om goed voorbereid op pad te gaan. Een goede manier om dit te doen is door je auto regelmatig te laten onderhouden. Laat je auto regelmatig keuren voor een grote of kleine beurt, zodat eventuele problemen op tijd worden opgemerkt. Een zomercheck of wintercheck is ook aan te raden. Dit alles minimaliseert de kans op autopech onderweg.


Daarnaast is het verstandig om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een basis gereedschapset en een reservewiel in je auto te hebben. In geval van nood kun je dan eenvoudig een lekke band verwisselen. Ook is het verstandig om te weten hoe je een auto start als de accu leeg is. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en in sommige gevallen kun je dan eenvoudig zelf pech onderweg verhelpen. Het is ook belangrijk om altijd een EHBO set, een wegenkaart (je hebt soms niet overal internetverbinding), een telefoon oplader en een brandblusser in de auto te hebben.

Autopech? AutoFirst helpt 24/7

In geval van autopech is het fijn om te weten dat je op de hulp van AutoFirst kunt rekenen. Daarom kun je nu bij onderhoud bij jouw AutoFirst garage, een pechhulp pas aanvragen. Benieuwd naar de voorwaarden? Raadpleeg jouw garage!