Hoe voorkom je een lekke band bij een auto?

Hoe voorkom je een lekke band bij een auto?

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Hoe voorkom je een lekke band bij een auto?

Een lekke band is een veelvoorkomend probleem onder automobilisten en kan leiden tot onaangename situaties op de weg. Of het nu gaat om een oudere band of een recente aankoop, het is belangrijk om te weten hoe je lekke banden bij je auto kunt voorkomen. In deze blog geven we tips en trucs om lekke banden te voorkomen, zodat je zonder zorgen de weg op kunt en je goed voorbereid bent bij eventuele autopech onderweg.

Oorzaken van lekke autobanden

Om lekke banden te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaken hiervan te begrijpen. De oorzaken van een lekke band kunnen zijn:


  • Versleten banden: na verloop van tijd worden banden slijtage onderhevig. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes en beschadigingen van de band, wat kan leiden tot lekkage.
  • Verkeerde bandenspanning: als de bandenspanning niet juist is, kan dit leiden tot overmatige druk op bepaalde delen van de band. Dit kan leiden tot beschadiging en lekkage.
  • Schlagers of scherpe objecten: als er een schlager of scherp object in de band komt, kan dit leiden tot een lek. Dit kan gebeuren wanneer een band over oneffen wegen rijdt of als er een object op de weg ligt dat de band beschadigt.


Hou bovenstaande oorzaken in gedachten, zodat je proactief stappen kunt ondernemen om lekke banden te voorkomen. In de volgende alinea vertellen we je graag meer over het voorkomen van een lekke auto band. 

Tips voor het voorkomen van lekke autobanden

  • Controleer regelmatig de bandenspanning: het controleren van de spanning van je autobanden is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw banden. Een band met een te lage spanning kan leiden tot overmatige druk op bepaalde delen van de band, wat kan leiden tot beschadiging en lekkage. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning, vooral als u lange afstanden gaat rijden of als de weersomstandigheden veranderen.
  • Voer regelmatig een visuele inspectie uit: een visuele inspectie van uw banden kan helpen om potentiĆ«le problemen op te sporen voordat ze uit de hand lopen. Controleer regelmatig de banden op beschadigingen, zoals scheuren of kleine gaten, en op slijtage.
  • Vermijd overbelasting van de banden: overbelasting van de banden kan leiden tot beschadiging en lekkage. Vermijd daarom het overladen van uw voertuig en houd de maximale belading van de banden in de gaten.
  • Rijd voorzichtig op oneffen wegen: oneffen wegen kunnen leiden tot beschadiging van de banden. Rijd daarom voorzichtig op oneffen wegen en vermijd scherpe bochten en snelheid. Als je op een slechte weg rijdt en je voelt dat de weg oneffen is, rij dan langzaam en vermijd scherpe bochten of snelheid.


Houdt deze tips in gedachten en volg ze op om de kans op lekke banden te verkleinen en uw banden in goede staat te houden. Mocht je toch onverwachts een lekke band oplopen? Volg dan ons onderstaand stappenplan, zodat je precies weet hoe je moet handelen. 

Hoe te handelen bij een lekke autoband

De volgende stappen leggen uit hoe je kunt helpen wanneer je een lekke auto band hebt: 


1. Veilige plek stoppen. Stop op een veilige plek, zodra je merkt dat je autoband lek is. Dit kan bijvoorbeeld een parkeerplaats, een vluchtstrook of verlaten weg zijn. 

2. Reserveband plaatsen. Verwissel de lekke band met een reserveband als je deze bij je hebt. Meestal ligt deze onder de kofferbak van een auto. Zorg ervoor dat je de juiste maten van je band hebt en dat de reserveband in goede staat is. 

3. Huidige band repareren. Als je geen reserveband hebt, probeer dan de lekke band te repareren met een reparatieset. Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door voordat je begint met repareren.

4. Zoek de dichtstbijzijnde garage op. Ga naar een garage voor verdere inspectie en eventuele reparatie van de lekke band. Laat de band ook op juiste spanning en evenwicht zetten.

5. Onderhoud je auto regelmatig. Voorkom lekke banden door je auto goed te onderhouden, denk aan het regelmatig controleren van de bandenspanning, visuele inspecties uit te voeren, niet te overbelasten en voorzichtig te rijden op oneffen wegen.

Lekke band bij mijn auto? AutoFirst biedt snelle en efficiƫnte hulp

Heb je geen reserveband in je auto of lukt het niet om de band zelf te plakken? Dat is natuurlijk een vervelende situatie, maar met de hulp van de AutoFirst mobiliteitsgarantie hoef je je geen zorgen te maken. Vraag ernaar bij uw AutoFirst garage


Onze gekwalificeerde monteurs beschikken over de juiste materialen en gereedschappen om uw lekke band snel te vervangen of te repareren. Zo kun je snel weer op weg en hoef je je geen zorgen te maken over lange wachttijden. Laat AutoFirst je helpen bij autopech.