Auto afgekeurd op de APK - Alle tips

Auto afgekeurd op de APK - Alle tips

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

APK Auto afgekeurd

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is voor veel autobezitters een bekend fenomeen, vooral als u in het bezit bent van een wat oudere auto. Het is vaak een spannend moment; wat gebeurt er als uw auto niet door de keuring komt? In dit artikel leggen we uit wat uw rechten zijn, wat uw volgende stappen kunnen zijn, en hoe u de kans kunt verkleinen dat uw auto wordt afgekeurd.


Wanneer wordt een auto APK afgekeurd?

Tijdens de APK wordt uw auto op essentiële onderdelen gecontroleerd, zoals verkeersveiligheid, milieu en registratie. Op onze APK informatie pagina leest u daar alles over. Als blijkt dat uw auto niet aan de gestelde eisen voldoet, bijvoorbeeld door versleten banden, defecte remblokken of problemen met de stuurinrichting, dan wordt uw auto afgekeurd.


Wat te doen als uw auto APK afgekeurd is?

  • Informatie en communicatie: De keurmeester informeert u meestal direct als er problemen zijn. Afhankelijk van de aard van het probleem, kan dit soms ter plekke worden opgelost. Het voorkomen van een afkeuring staat voorop.
  • Rapport en termijnen: U ontvangt een keuringsrapport met de defecten. U heeft twee maanden de tijd om uw auto te repareren en opnieuw te laten keuren voordat de huidige APK verloopt.
  • Second opinion: Bent u het niet eens met de afkeuring? U kunt een second opinion aanvragen bij een onafhankelijke garage of een herkeuring bij het RDW. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

Hoe kunt u een APK-afkeuring voorkomen?

Tijdige controle: Plan uw APK ruim van tevoren in. Zo hebt u, indien nodig, nog tijd om eventuele gebreken te verhelpen voor de keuring. Dit kan dus al twee maanden voor het verlopen van de APK.

Onderhoud: Regelmatig onderhoud van uw auto is essentieel. Zorg dat uw auto goed onderhouden is, met name de onderdelen die vaak tot afkeuring leiden.

Combinatie met onderhoudsbeurt: Combineer de APK met een grote beurt. Veel punten die tijdens de grote beurt worden gecontroleerd, overlappen met de APK-eisen. Hiervoor is het goed op voorhand duidelijk te overleggen met uw AutoFirst garagist in de buurt.

Gevolgen van het rondrijden zonder APK

Als uw auto niet tijdig APK-goedgekeurd is, biedt Artikel 11 van het Besluit Voertuigen de nodige flexibiliteit zodat u alsnog veilig de weg op kunt - zonder nare gevolgen van boetes. U mag uw voertuig tot maximaal twee maanden na de vervaldatum van de APK op de openbare weg parkeren, zonder dat er met het voertuig gereden mag worden. Gedurende deze periode voert de RDW geen registercontrole uit. Is de auto na deze twee maanden nog steeds niet goedgekeurd, dan dient u het kenteken van het voertuig te schorsen. Zodra een voertuig geschorst is, mag het niet meer op de openbare weg staan. Deze maatregel voorkomt dat u boetes krijgt voor het bezitten van een niet-gekeurd voertuig. Dit schorsen kan bij het RDW. Als u vragen heeft over de APK-keuring of uw voertuig wilt laten keuren, kunt u altijd contact opnemen met uw lokale AutoFirst garage. Wij staan klaar om u met professioneel advies te ondersteunen en zorgen dat uw auto voldoet aan alle wettelijke eisen.


Goed voorbereid met de APK Garantie van AutoFirst

Een APK-afkeuring is niet het einde van de wereld, maar het is belangrijk goed voorbereid te zijn en te weten wat uw opties zijn. Door proactief te handelen en uw auto goed te onderhouden, kunt u de kans op een afkeuring verkleinen. En onthoud: veiligheid op de weg begint bij een goed onderhouden voertuig.


Met deze kennis bent u goed voorbereid op uw volgende APK-keuring en weet u wat u moet doen als uw auto alsnog afgekeurd wordt. Heeft u hulp nodig of wilt u meer advies? Neem dan contact op met uw lokale AutoFirst garage voor professionele ondersteuning.


Vind hier uw garage.