APK Regelgeving 2024

APK Regelgeving 2024

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

APK regelgeving 2024

Veilig de weg op met uw auto? Dan is de APK-keuring natuurlijk onmisbaar! Hoewel er in 2024 enkele veranderingen zijn in de APK-regelgeving, blijft er ook veel hetzelfde. We leggen het u graag eenvoudig uit.


Wat is er gewijzigd in de APK-regelgeving van 2024?

De APK-regelgeving is in 2024 op enkele punten veranderd ten opzichte van 2023. De belangrijkste wijziging is het uitlezen van het brandstofverbruik.

Brandstofverbruik uitlezen

Naast de vertrouwde controles op onder andere de remmen, verlichting en banden, wordt sinds 1 januari 2024 ook het brandstofverbruik van de auto gemeten. Dit geldt voor personen- en bedrijfsauto’s tot 3500 kg met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2021.* Dit is de datum waarop uw voertuig voor het eerst op kenteken is gezet in Nederland of in een ander EU-land.


Waarom is dat? Omdat fabrikanten soms een mooier verbruik beloven dan de auto in de praktijk haalt. De RDW wil nu een realistischer beeld krijgen van hoeveel benzine of diesel uw auto verbruikt. Voor u betekent dit ook meer transparantie. Door het werkelijke verbruik te kennen, weet u precies hoeveel uw auto verbruikt. Zo kunt u bewuster rijden en misschien geld besparen.


Mag u dat weigeren? Jazeker! U hebt het recht om te zeggen dat u niet wilt dat uw brandstofverbruik wordt gemeten. Met andere woorden: u mag hier ‘bezwaar’ op hebben. De monteur noteert dit dan op het keuringsrapport. Deze mogelijkheid om het te weigeren is ingevoerd om rekening te houden met privacyoverwegingen of andere persoonlijke redenen.


Ook worden de gegevens van het brandstofverbruik niet uitgelezen als dit niet mogelijk is door een technische oorzaak in het voertuig.


*Oorspronkelijk zou deze wijziging op 20 mei 2023 van kracht gaan, maar deze is verschoven naar 1 januari 2024. Dit kwam door een gebrek aan uitrusting bij veel APK-stations.

Welke data wordt er uitgelezen?

Tijdens de APK-keuring worden de volgende data uitgelezen om uw brandstofverbruik te bepalen:


  • Datum en tijdstip van uitlezen: hiermee wordt vastgelegd wanneer de data is verzameld.

  • VIN-nummer: het unieke identificatienummer van uw auto.

  • Totaal brandstofverbruik: hoeveel benzine of diesel uw auto in totaal heeft verbruikt sinds de laatste keer dat de data werd gereset. Dit wordt uitgedrukt in liters of kilogrammen.

  • Totaal kWh verbruik: hoeveel stroom uw auto in totaal heeft verbruikt sinds de laatste keer dat de data werd gereset (alleen van toepassing op hybride en elektrische voertuigen). Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

  • Totaal afgelegde afstand: hoeveel kilometers uw auto in totaal heeft gereden sinds de laatste keer dat de data werd gereset.


Digitale steekproeven

De RDW voert nog steeds sinds 2021 digitale steekproeven uit om de kwaliteit van de keuringen te controleren. Dit betekent dat ze willekeurig keuringsrapporten digitaal analyseren om te controleren of alles volgens de regels verloopt. Hier willen ze mogelijk wat meer aandacht aan besteden. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de APK-keuringen voor iedereen.

Wanneer uw voertuig APK gekeurd moet worden

Sommige voertuigen hoeven vaker of minder vaak gekeurd te worden dan voorheen. Dit vindt u terug in de officiële APK-regelgeving online op de website van de RDW. Deze regels zijn gewijzigd op 1 juli 2023.


Geen zin om in ingewikkelde regels te duiken? Check dan snel hieronder hoe vaak uw auto gekeurd moet worden. Tip: via onze kentekencheck kunt u ook bekijken of uw auto onderhoud nodig heeft en een gegarandeerde prijs berekenen.


Personenauto's, bedrijfsauto's en driewielers tot 3500kg


  • Benzine en hybride: na 4 jaar voor het eerst, daarna elke 2 jaar tot het voertuig 8 jaar oud is. Vanaf 8 jaar oud, jaarlijks.

  • Diesel: na 3 jaar voor het eerst, daarna jaarlijks.

  • Voertuigen van 30 jaar of ouder: om de 2 jaar, tenzij het voertuig 50 jaar of ouder is, dan geen keuringsplicht meer.

  • Taxi's, bussen, ambulances: jaarlijks.

Aanhangwagens van meer dan 3.500 kg

Jaarlijks.

Motorrijtuigen met een TMG van meer dan 3.500 kg

Jaarlijks.

Landbouw- en bosbouwtrekkers

Na 4 jaar voor het eerst, daarna elke 2 jaar.

Zijn er uitzonderingen in de APK-regelgeving van 2024?

Soms krijgt u een officiële brief waarin staat dat uw voertuig speciale vrijstellingen heeft of mag afwijken tijdens de keuring. Voertuigen met aparte kentekens, zoals CD, CDJ, BN of GN, kunnen ook wat verschillen hebben bij de keuring. Zorg er gewoon voor dat u het juiste kentekenbewijs bij u hebt als u naar de keuring gaat.


Voertuigen met ZZ of ZZZ kentekens, zoals die van landbouwvoertuigen, hoeven trouwens helemaal niet gekeurd te worden.


En voor voertuigen met een AA-kenteken is het simpelweg een kwestie van telefonisch afmelden bij ACN Zwolle via 088 008 74 77. ACN Zwolle is een keuringsinstantie (KI) die officieel erkend is door de RDW (Dienst Wegverkeer). Zij zijn verantwoordelijk voor het afmelden van voertuigen met een AA-kenteken.

Wat blijft er hetzelfde?

Naast de veranderingen in de APK-regelgeving van 2024, kunt u rekenen op vertrouwde controles en procedures. De basis van de keuring blijft namelijk hetzelfde. Tijdens de APK-keuring wordt uw auto gecontroleerd op belangrijke punten die van invloed zijn op de veiligheid en het milieu, zoals u gewend bent. Denk hierbij aan:


  • Remmen: stoppen ze hard genoeg en op tijd?

  • Verlichting: zien andere weggebruikers u goed, zowel in het donker als bij slecht weer?

  • Banden: zijn ze in goede staat, met voldoende profieldiepte en de juiste spanning?

  • Stuurinrichting: gaat alles soepel en zonder speling?

  • Uitlaatgassen: is de uitstoot binnen de toegestane grenzen?

  • Carrosserie: zijn er geen heftige beschadigingen die de veiligheid beïnvloeden?


Dit zijn maar een paar punten waar de keurmeester op let om ervoor te zorgen dat uw rit zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk blijft. In het APK-handboek vindt u nog meer details.

Hoe werkt een APK-keuring bij AutoFirst?

Bij AutoFirst begrijpen we als geen ander dat uw auto veilig en betrouwbaar moet blijven. Onze missie? U met een gerust hart de weg op laten gaan.


Bij AutoFirst draait het niet alleen om het afvinken van een checklist. Onze gecertificeerde monteurs gaan grondig te werk om elk aspect van uw auto te controleren, allemaal volgens de APK-regelgeving van 2024. Van de remmen tot de verlichting, van de uitstoot tot de bandenspanning. Geen detail blijft onopgemerkt. En mocht er iets gerepareerd moeten worden, dan zorgen wij ervoor dat uw bolide snel weer de weg op kan.


Het proces is eenvoudig. Maak een afspraak bij uw dichtstbijzijnde AutoFirst-garage en laat de rest aan ons over. En het beste van alles? U kunt vertrouwen op onze mobiliteitsgarantie. Dus zelfs als uw auto even buiten dienst is, regelen wij een passende oplossing zodat u altijd mobiel blijft. 


AutoFirst is er voor u - APK met garantie

Mocht er na de keuring iets gerepareerd moeten worden, dan ontvangt u bij ons standaard 2 jaar reparatiegarantie. Met onze 'APK met garantie' kunt u met een gerust hart de weg op, wetende dat uw auto in goede handen is. Onze monteurs zijn volledig op de hoogte van de nieuwe APK-regelgeving van 2024 en als erkende keuringsinstantie door het RDW zorgen wij ervoor dat uw APK-keuring altijd zorgvuldig en volgens de richtlijnen wordt uitgevoerd, mét garantie. Rijd zorgeloos en voorkom onverwachte kosten.


Plan vandaag nog een afspraak voor uw APK-keuring bij AutoFirst!