Zo maakt u uw auto vakantieklaar!

Zo maakt u uw auto vakantieklaar!

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Zo maakt u uw auto vakantieklaar

Voor een geslaagde autovakantie is een goede voorbereiding belangrijk. Daarbij maakt het niet uit of u naar het buitenland rijdt of in eigen land blijft. Het is ten alle tijden belangrijk om ervoor te zorgen dat uw auto in topconditie is en aan alle eisen voldoet. In deze blog leggen we uit welke stappen u moet nemen om uw auto vakantieklaar te maken zoals bijvoorbeeld met een zomercheck!


1. Controleer altijd de belangrijkste vloeistoffen

Zonder vloeistoffen kan uw auto niet rijden. Daarom is het belangrijk om vloeistoffen als motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenvloeistof regelmatig te controleren en ze bij te vullen als dat nodig is. Graag leggen we u uit hoe u dit het beste kunt doen: 

Motorolie 

Controleer uw motoroliepeil minstens één keer per maand en vóór een lange rit.

 1. Zorg dat de auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor koud is. 
 2. Open de motorkap en trek de oliepeilstok eruit en veeg deze schoon met een doek. 
 3. Steek de oliepeilstok terug in het reservoir en haal er weer uit om hem te checken.
 4. Is het peil te laag? Dan moet u deze bijvullen middels een trechter en met de juiste olie. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw auto. 

Koelvloeistof 

Het controleren van koelvloeistof doet u ook één keer per maand en vóór een lange autorit. 

 1. Zorg ervoor dat uw auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor koud is. 
 2. Zoek het koelvloeistofreservoir en controleer het peil aan de hand van markeringen. 
 3. Als het peil te laag is, vul het dan bij met koelvloeistof zoals aanbevolen in de auto handleiding. 

Remvloeistof

Van alle vloeistoffen in uw auto is het niet nodig om de remvloeistof zelf bij te vullen. Dit wordt over het algemeen één keer in de twee jaar tijdens een grote of kleine beurt ververst door uw automonteur. Mocht u remvloeistof toch niet op niveau zijn, dan is dit meestal te wijten aan een lekkage. Neem hiervoor ten alle tijden contact op met uw autogarage. 

Ruitenvloeistof

Natuurlijk is ruitenvloeistof ook belangrijk, omdat bij gebruik van deze vloeistof uw ruitenwissers meteen worden geactiveerd. Zonder vloeistof trekken de ruitenwissers strepen en krijgt u soms onnodige schade en kan uw zicht daardoor ook nog eens slechter worden. Lees hier wat u nog meer over ruitenwissers moet weten. 


2. Zorg voor goed werkende banden

Naast de vloeistoffen vormen banden ook een essentieel onderdeel van de auto. Deze moeten dan ook in topconditie zijn om uzelf veilig van A naar B te kunnen verplaatsen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u de bandenspanning controleert, hoe u slijtage en beschadigingen aan uw banden kunt herkennen en welke banden geschikt zijn voor uw vakantiebestemming. 

Controleer de bandenspanning regelmatig

De levensduur en prestatie van een autoband wordt beïnvloed door de bandenspanning. Als deze te laag of juist te hoog is, dan kan dit zorgen voor een ongelijkmatige slijtage, slechtere handling, verminderde brandstofefficiëntie en kans op een klapband. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig de bandenspanning controleert, of u nu op vakantie gaat of niet. Dit doet u als volgt: 

 1. Rijd rustig naar het dichtstbijzijnde tankstation waar u ook uw bandenspanning kunt controleren. Pak de handleiding van uw auto erbij en zoek op welke bandenspanning bij uw auto hoort. Soms staat dit ook op een bord bij het tankstation vermeld. 
 2. Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn, rijd daarom rustig naar het dichtstbijzijnde tankstation indien u geen eigen bandenspanningsmeter hebt. 
 3. Vergeet niet om ook nog de reserveband te controleren en deze ook op juiste spanning te brengen. Zo zorgt u ervoor dat ook deze vakantie klaar is. 

Controleer op slijtage en beschadiging

Naast de bandenspanning is het controleren van slijtage en beschadiging(en) ook belangrijk om uw auto voor te bereiden op de vakantie. Dit doe u als volgt: 

 1. Bekijk de slijtindicator door de profieldiepte van de band te controleren. Wanneer dit niveau gelijk is met het loopvlak, dan is het tijd om de banden te vervangen. 
 2. Inspecteer uw banden ook op scheuren, bobbels of andere beschadigingen. Dit kan zwakke plekken in de band veroorzaken, waardoor de kans op een eventuele klapband wordt verhoogd. 

Gebruik de juiste banden op vakantie

Welke banden het beste zijn, is afhankelijk van uw vakantiebestemming. Bent u van plan om op sneeuwvakantie te gaan? Dan is het misschien handig om gebruik te maken van winterbanden, omdat u daarmee net wat extra grip op de weg zult hebben. Gaat u naar een zonnige bestemming? Dan kunt u beter kiezen voor zomerbanden of vierseizoenenbanden. Kortom: zorg ervoor dat u de juiste banden gebruikt als u op vakantie gaat. 

Heeft u twijfels over uw bandenspanning, eventuele slijtage of beschadigingen? Of weet u niet zeker of uw banden geschikt zijn voor uw vakantiebestemming? Neem dan het zekere voor het onzekere en vraag het na bij uw autogarage. Goed werkende banden op vakantie kan een hoop onnodige problemen onderweg voorkomen. 


3. Maak de auto schoon en organiseer de bagageruimte

Om uw reis zo comfortabel en veilig mogelijk te maken is een schone en georganiseerde auto belangrijk. We geven u hieronder tips hoe u uw auto schoon kunt maken en hoe u uw bagage het beste kunt organiseren.

Maak de binnen- en buitenkant van de auto schoon

Het reinigen van zowel de binnen- als de buitenkant van uw auto is een goed begin om uw auto vakantieklaar te maken. De buitenkant schoonmaken doet u als volgt: 

 1. Spoel eerst uw auto af met de tuinslang, om loszittend vuil en zand van uw auto te spoelen. 
 2. Na het afspoelen van uw auto kunt u beginnen met het insoppen van de auto met een speciale autoshampoo en een zachte spons. Vergeet hierbij ook uw velgen niet. Maak tijdens het soppen geen cirkelende bewegingen, omdat dit voor lichte krassen kan zorgen die in het zonlicht zichtbaar worden. Is de auto volledig ingesopt? Dan kunt u de auto weer afspoelen met de tuinslang. Droog vervolgens de auto af met een droge doek. 
 3. Vergeet niet om de ramen schoon te maken met een sopje van natuurazijn en water. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een spons en een raamwisser. 

Zodra de buitenkant schoon is, kunt u aan de slag met de binnenkant. Haal uw auto leeg en ruim alle onnodige rommel op. Daarna kunt u beginnen met het stofzuigen. Reinig de stoelen, het dashboard, de deuren en vloerbedekking met een interieurreiniger. Vergeet ook niet om de binnenkant van de ramen schoon te maken, om eventuele vlekken of vingerafdrukken te verwijderen. En plaats eventueel zonneschermen op de ramen van de achterbank, zodat de kinderen tijdens de rit niet volop in de zon zitten. 

Bagageruimte organiseren

Door uw bagage op de juiste manier te organiseren kunt u slim gebruikmaken van de ruimte in uw auto. Wij helpen u graag op weg: 

 1. Haal eerst uw bagageruimte leeg en haal alle onnodige spullen eruit die u niet gaat gebruiken. 
 2. Gebruik organizers om uw spullen in de bagageruimte te organiseren. Ideaal om kleine losse dingen gemakkelijk op te bergen, denk aan bijvoorbeeld klein speelgoed, kabels of vloeistoffen. 
 3. Zorg ervoor dat zware voorwerpen onderaan en tegen de achterbank geplaatst worden. Hiermee voorkomt u dat ze misschien gaan schuiven tijdens het rijden. 
 4. Zorg ervoor dat lichte voorwerpen als laatste in de bagageruimte worden geplaatst en zorg dat u nog voldoende zicht hebt via de achterruit. 

Vergeet de binnenkant van de auto niet

Tot slot is het ook belangrijk om de binnenkant van de auto te organiseren. Het dashboard is ideaal om kleine spullen in op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan sleutels, telefoons en portemonnees. Stop belangrijke documenten (zoals paspoort, rijbewijs, verzekeringspapieren) samen in één mapje en zorg dat u deze binnen handbereik hebt. Verder kunt u gebruikmaken van telefoonhouders voor op de achterbank, zodat de kinderen een film onderweg kunnen kijken. Of een bekerhouder, zodat u gemakkelijk wat drinken kunt pakken zonder dat u hiervoor hoeft te stoppen. Zo kunt u uw reis nog aangenamer en comfortabeler maken wanneer u met de auto op vakantie gaat. 


4. Houd de veiligheid in gedachten

Veiligheid staat voorop wanneer u met de auto op vakantie gaat. We geven u graag een aantal tips om veilig te rijden en mogelijke risico’s te minimaliseren wanneer u onderweg bent naar uw vakantiebestemming. 

Controleer de verlichting

Voordat u vertrekt naar uw vakantiebestemming is het belangrijk om de verlichting van uw auto te controleren. Denk daarbij aan de koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en eventuele mistlampen. Maak de verlichting ook meteen schoon en laat kapotte verlichting meteen vervangen. 

Controleer de remmen

Remmen moeten ten alle tijden goed werken om veilig van A naar B te kunnen rijden. Controleer daarom ook uw remmen wanneer u op vakantie gaat. Hoort u een vreemd geluid, zijn er trillingen of worden de remmen niet goed aangegrepen? Laat dan even uw remmen controleren bij de autogarage. 

Neem voldoende rust

Wanneer u niet goed uitgerust bent, dan kunt u een gevaar op de weg vormen. Neem daarom voldoende rust voordat u aan de lange rit naar uw vakantiebestemming gaat beginnen. Neem ook voldoende pauzes om even uit te rusten en te rekken en strekken. Zo zorgt u ervoor dat u alert blijft tijdens het rijden. 

Gebruik de juiste veiligheidsuitrusting

Zorg ervoor dat u een veiligheidsuitrusting bij u hebt. Niet alleen een gevarendriehoek, maar denk ook aan meerdere veiligheidshesjes, een fleecedeken en een EHBO-kit. Mocht u eventueel in een noodsituatie terechtkomen, dan kunt u snel en veilig handelen. 

Rijstijl aanpassen

Het is belangrijk om uw rijstijl aan te passen aan de omstandigheden van het weer, de weg en verkeer van de plaats van bestemming. Ga niet harder dan de maximumsnelheid, wees alert op eventuele verkeersborden of waarschuwingen. Probeer ook defensief te rijden en anticipeer op mogelijke gevaren op de weg. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt natuurlijk ook voor een autovakantie. Door uw auto op de juiste manier te onderhouden en goed voor te bereiden, zorgt u ervoor dat u veilig en comfortabel op vakantie kunt gaan. Vergeet niet voldoende te rusten, zodat u alert blijft achter het stuur. Op deze manier kunt u optimaal genieten van uw vakantiebestemming en weer veilig thuiskomen. Hopelijk hebben onze tips u geholpen bij het vakantieklaar maken van uw auto en kunt u met vertrouwen naar uw vakantiebestemming rijden.


Meest gestelde vragen