Zelf uw auto vloeistoffen checken doet u zo!

Zelf uw auto vloeistoffen checken doet u zo!

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Zelf uw auto vloeistoffen checken doet u zo!

U wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan wanneer u met uw auto op pad wilt gaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig de vloeistoffen van uw auto te controleren en bij te vullen waar nodig. Maar hoe doet u dat eigenlijk? En waar moet u op letten bij het bijvullen van koelvloeistof, motorolie of remvloeistof? In deze blog geven we tips hoe u dit het beste zelf kunt doen. 

Koelvloeistof controleren en bijvullen

Een goede werking van de motor van uw auto is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de levensduur van uw auto. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw koelvloeistof controleert. Dit voorkomt onnodige problemen en beschermt de motor. Het is belangrijk om uw koelvloeistof minimaal één keer per maand te controleren. Dit doet u als volgt: 


 1. Check allereerst in de handleiding van uw auto welke koelvloeistof u precies nodig heeft.
 2. Kijk vervolgens in de handleiding van uw auto waar u het koelvloeistofreservoir kunt vinden.
 3. Zorg ervoor dat u de controle uitvoert met een koude motor
 4. Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir
 5. Draai met een doek de dop van het reservoir open en laat eventuele druk ontsnappen.
 6. Vul daarna het reservoir tot het peil zich tussen het minimum en maximum bevindt. Het is goed om te weten dat koelvloeistof uitzet door de warmte tijdens het rijden, daarom is het belangrijk om het niet tot het maximum bij te vullen.


Hoe merkt u dat er te weinig koelvloeistof in uw auto zit? 

Wanneer u een overhitte motor heeft of de temperatuurmeter in het rood komt. Dan kan dit duiden op te weinig koelvloeistof. Ook een laag peil van de koelvloeistof kan dit veroorzaken. Let daarom altijd goed op de signalen van uw auto en vul tijdig bij indien dit nodig is. 

Motoroliepeil controleren en bijvullen

Naast de koelvloeistof is ook de motorolie van groot belang voor de motor van uw auto. Zonder olie kan de motor vastlopen, wat grote schade kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig het oliepeil controleert en bijvult indien dat nodig is. Dit doet u als volgt: 


 1. Check allereerst in de handleiding welke motorolie u precies nodig heeft.
 2. Kijk in de handleiding van uw auto waar u het motorolie reservoir kunt vinden
 3. Zorg ervoor dat u de controle uitvoert met een koude motor
 4. Open de motorkap en zoek het reservoir en haal de peilstok eruit
 5. Veeg de peilstok schoon met een doek en steek hem opnieuw in de opening
 6. Trek de stok er weer uit en controleer of het peil tussen het minimum en maximum zit

Hoe merkt u dat er te weinig motorolie in uw auto zit? 

Wanneer er te weinig motorolie in uw auto zit, dan gaat het olielampje op uw dashboard branden. Maar let bijvoorbeeld ook op het geluid van de motor. Wanneer deze meer geluid maakt dan u normaal gewend bent, dan kan dit duiden op een laag oliepeil. Is het peil te laag? Dan is het noodzakelijk om deze direct bij te vullen met motorolie.

Remvloeistof controleren en vervangen

Het goed functioneren van de remmen is natuurlijk cruciaal voor veilig autorijden. Een belangrijk onderdeel hiervan is de remvloeistof. Die zorgt namelijk voor een goed gedoseerde overbrenging van de remdruk van het rempedaal naar de remmen. Het is belangrijk om uw remvloeistof regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Dit kunt u het beste laten doen bij een garage, maar zelf controleren is ook een mogelijkheid:


 1. Check voor de zekerheid eerst altijd (in het instructieboekje) even welke remvloeistof uw auto nodig heeft. 
 2. Zoek vervolgens naar het remvloeistofreservoir. Deze vindt u onder de motorkap en is ter hoogte van het rempedaal.
 3. Controleer of bijvullen nodig is. Het vloeistofpeil hoort helemaal gevuld te zijn.

Ruitenvloeistof bijvullen

Tot slot is het regelmatig bijvullen van de ruitenvloeistof ook belangrijk. Rijden met een lege ruitensproeier tank kan voor vervelende en soms zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Met name wanneer u op de snelweg rijdt en uw voorruit plotseling vuil wordt. Het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof voor uw ruitenwissers doet u als volgt:


 1. Zoek de vuldop voor de ruitensproeier tank onder de motorkap. Deze is meestal voorzien van icoontje met een voorruit met een sproeier. 

 2. Open de dop en vul de tank met ruitensproeier vloeistof tot de aangegeven maximale markering. Het beste kunt u hiervoor een trechter gebruiker. 

Veilig en zorgeloos de weg op met AutoFirst

Tot zover de informatie over het controleren en bijvullen van de belangrijkste vloeistoffen in uw auto. Zoals u heeft kunnen lezen is het belangrijk om deze vloeistoffen op peil te houden om de veiligheid en prestaties van uw auto te waarborgen. Mocht u niet zeker weten hoe u dit het beste zelf kunt doen? Dan kunt u altijd hulp vragen bij een garage. Bij AutoFirst staan onze professionals altijd voor u klaar om u te helpen bij het onderhoud van uw auto. Zo weet u zeker dat u zorgeloos en veilig de weg op kunt.