Scheurtjes in de autoband

Scheurtjes in de autoband

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Scheurtjes in de autoband: dit kan wijzen op droogrot

Als autobezitter is het belangrijk om regelmatig de staat van uw autobanden te controleren. Een veelvoorkomend probleem zijn kleine scheurtjes in de banden. Wat veel mensen niet weten is dat dit een teken van droogrot kan zijn. Een fenomeen waarbij de structurele integriteit van de autobanden kan worden aangetast. In deze blog vertellen we meer over wat droogrot is, wat de gevolgen zijn en hoe u het kunt voorkomen. 

Wat is droogrot precies?

In de loop der tijd kunnen uw autobanden last krijgen van droogrot. Dit probleem komt veelvuldig voor. Het is een proces waarin de rubberen samenstelling van de banden begint af te breken. Oorzaken zijn onder andere veroudering van de autobanden, blootstelling aan omgevingsfactoren en gebrek aan onderhoud. Als gevolg hiervan verliest het rubber zijn flexibiliteit en veerkracht, waardoor scheurtjes in de banden ontstaan. 

De gevolgen van droogrot

Droge banden kunnen serieuze gevolgen hebben voor de prestaties en veiligheid van uw auto. Dit zijn enkele belangrijke gevolgen:


  • Verminderde grip en tractie: door uitdroging van uw banden ontstaan er scheurtjes, waardoor uw auto minder grip op de weg heeft. Dit kan leiden tot een langere remweg en een verhoogd risico op slippen in bochten. 
  • Verhoogd risico op klapbanden: scheurtjes door droogrot vergroten het risico op een klapband. En dan met name bij hogere snelheden. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken waarbij u de controle over uw auto kan verliezen. 
  • Ongelijke slijtage: droogrot kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van uw autobanden. Hierdoor gaat de levensduur van uw autobanden achteruit en zult u deze eerder moeten vervangen.

Hoe kunt u droogrot voorkomen?

Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die u kunt treffen om droogrot te voorkomen en uiteindelijk de levensduur van uw autobanden te verlengen. Deze zijn als volgt: 


  1. Regelmatig onderhoud van uw banden: controleer uw banden op scheurtjes en andere tekenen van uitdroging. Dit geldt vooral voor oudere banden. Merkt u scheurtjes op? Dan is het raadzaam om een professional te raadplegen. 

  2. Bescherming tegen omgevingsfactoren: parkeer uw auto op een koele, droge plaats en vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht. UV-stralen kunnen de rubberen samenstelling van de banden beschadigen. 

  3. Gebruik middelen om uw banden te beschermen: er zijn speciale middelen die uw autobanden kunnen beschermen tegen droogrot. De middelen zorgen voor hydratatie van het rubber, waardoor de autobanden flexibel blijven. 

  4. Roteer uw banden regelmatig: door uw banden regelmatig te roteren, zorgt u voor gelijkmatige slijtage en voorkomt u dat bepaalde delen van de banden meer worden blootgesteld aan UV-stralen. 

  5. Vermijd overmatige belasting: overbelasting van uw auto kan zorgen dat de kans op scheurtjes in de autobanden toeneemt. Controleer daarom altijd het maximale draagvermogen van uw banden en houdt u aan de voorgeschreven belasting. 


Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u de levensduur van uw banden verlengen en het risico op droogrot verlagen. 

Geef uw banden de aandacht die ze verdienen bij AutoFirst

Controleer regelmatig uw autobanden op scheurtjes en beginnende tekenen van droogrot. Zo waarborgt u de veiligheid en prestaties van uw auto. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig onderhoud, kunt u droogrot voorkomen en de levensduur van uw (zomer)banden verlengen. 


Vergeet niet dat uw banden het enige contactpunt zijn tussen u en de weg, dus zorg ervoor dat ze in optimale conditie verkeren voor een veilige en comfortabele rijervaring. Bij Autofirst kunt u terecht om uw autobanden te laten controleren door professionele experts die u graag adviseren en eventuele problemen met droogrot opsporen. Neem vandaag nog contact met AutoFirst garage bij u in de buurt en zorg voor de juiste zorg voor uw banden!