Roetfilter reinigen of vervangen

Roetfilter reinigen of vervangen

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

De laatste jaren wordt de regelgeving omtrent dieselauto’s steeds strikter, dit alles met het oog op het milieu. Denk hierbij ook aan de milieuzones die vanaf 2025 nog strenger gaan worden. En evenals de aangepaste regels voor de APK keuring voor Dieselauto’s. Een veelvoorkomende vraag die wij krijgen is: moet ik het roetfilter laten reinigen of laten vervangen? Dit lichten we hier voor u toe, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken wat het beste past bij uw situatie. 

Wat is het Roetfilter?

Het roetfilter, of Diesel Particulate Filter (DPF), is onmisbaar in dieselauto's om schadelijke roetdeeltjes te filteren uit de uitlaatgassen. Een goed functionerend roetfilter verbetert onze luchtkwaliteit en zorgt ervoor dat uw auto voldoet aan de milieunormen, om zo weer door de APK te komen. 

Hoe werkt het roetfilter? 

Het roetfilter is uitgerust met een drukverschilssensor die de ophoping van roet detecteert door metingen vóór en na het filter te vergelijken. Wanneer een aanzienlijke ophoping wordt gedetecteerd, activeert het voertuig automatisch een proces genaamd regeneratie. Tijdens dit proces verhogen de systemen van de auto de temperatuur van de uitlaatgassen tot ongeveer 600 graden Celsius, waardoor het opgevangen roet wordt verbrand en omgezet in as. Dit kleine beetje as blijft in het filter achter, maar de meerderheid van het opgevangen roet wordt op deze manier effectief verwijderd, waardoor het filter weer klaar is om nieuwe deeltjes op te vangen.

Wanneer Reinigen en wanneer Vervangen?

Door de tijd heen kan uw roetfilter verstopt raken door ophoping van as en roet, wat leidt tot minder motorprestaties en hoger brandstofverbruik. Want, zoals u hierboven heeft gelezen - blijft er altijd wat achter. Vaak kan het filter gereinigd worden, wat een kosteneffectieve oplossing biedt. Echter, bij zware beschadiging of als reinigen niet meer mogelijk is, is vervanging noodzakelijk.


Symptomen van een Verstopt Roetfilter:

  • Verhoogd brandstofverbruik;

  • Verminderde motorprestaties;

  • Een waarschuwingslampje op het dashboard;

  • Ongebruikelijke geuren of meer rook uit de uitlaat;


Zodra u dit herkent is het aan te raden om een afspraak te maken bij uw dichtsbijzijnde AutoFirst garage


Vaak zijn er met bovenstaande symptomen en waarschuwingen twee opties: het roetfilter reinigen of deze dus vervangen. Wanneer u scherp blijft op de symptomen, is het enorm kostenbesparend om het filter te laten reinigen. Het roetfilter vervangen is vaak een prijzige aangelegenheid doordat er veel onderdelen verwijderd moeten worden om er bij te komen.

Roetfilter reinigen bij AutoFirst:

We gebruiken geavanceerde technieken om uw roetfilter efficiënt en effectief te reinigen. Dit proces herstelt de functionaliteit van het filter en is beter voor het milieu omdat het de levensduur verlengt. Dit is daarbij ook de goedkoopste optie.

Roetfilter vervangen bij AutoFirst:

Als een roetfilter niet meer gereinigd kan worden, biedt AutoFirst vervangingsservice met hoogwaardige filters die aan alle wettelijke eisen voldoen. Dit is noodzakelijk voor een efficiënte werking en naleving van de emissienormen en de volgende APK keuring voor uw diesel.

De redenen waardoor een roetfilter ‘’slijt’’ of in werking afneemt

Het roetfilter heeft zoals gezegd een hoge verbrandingstemperatuur nodig om dus het roet om te zetten in as. Om die hoge temperatuur te bereiken is het dus nodig om in z'n algemeenheid de temperatuur hoger te krijgen in het verbrandingssysteem. Met korte stukjes rijden stijgt de temperatuur daarin niet genoeg. Waardoor het gewenste regeneratief effect niet optimaal kan werken. Wanneer dit dus vaker en vaker niet plaatsvindt, neemt de werking snel af doordat het filter langzaamaan verstopt. Waardoor dus de symptomen voor het roetfilter reinigen of vervangen optreden. 

Nieuwe APK regelgeving voor Dieselauto's

Vanaf 1 januari 2023 moeten dieselvoertuigen met een verplicht roetfilter tijdens de APK gecontroleerd worden met een deeltjesteller. Deze test meet effectief de werking van het roetfilter, essentieel voor het verminderen van fijnstofuitstoot. Belangrijk dus om goed op te letten bij uw diesel of er tekenen zijn van een verminderde werking, zo voorkomt u grote kostenposten.

Voordelen van onderhoud voor uw diesel bij AutoFirst

Deskundigheid: Gespecialiseerd in dieseltechnologieën en emissiesystemen;

Snelle service: Minimale downtime van uw voertuig;

Transparantie: Duidelijke communicatie en geen verborgen kosten;

Persoonlijke aandacht: Comfortabele wachtruimte met een lekker bakje koffie.

Zoek uw dichtstbijzijnde AutoFirst garage

Vind met de garagezoeker de dichtstbijzijnde garage en plan direct een afspraak voor inspectie en service van uw roetfilter. Onze monteurs staan klaar om u te adviseren over de beste aanpak, of het nu reinigen of vervangen is. Alles zodat u zo snel mogelijk weer veilige kilometers kunt maken.


Ik zoek de dichtstbijzijnde AutoFirst Garage