Alles wat u moet weten over de APK

Alles wat u moet weten over de APK

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

APK keuring: alles wat u moet weten!

Het is verplicht om uw auto te laten keuren voor de Algemene Periodieke Keuring, ofwel APK keuring. Dit is het moment waarop een garage controleert of uw auto nog voldoet aan alle veiligheids- en milieueisen. Maar wat valt er nu eigenlijk precies onder een APK keuring? En wanneer moet u uw auto keuren? In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over de APK keuring. 

Wat valt er onder een APK keuring?

Tijdens de APK keuring wordt uw auto gecontroleerd op de volgende onderdelen: 


  • Verkeersveiligheid: banden, carrosserie, remmen, schokdempers, stuurinrichting, verlichting en wielophanging.   
  • Milieu: uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen zoals roetfilter en katalysator. 
  • Registratie: brandstof, kilometerstand en voertuigidentificatienummer.


Het doel van een APK keuring is om ervoor te zorgen dat uw auto veilig op de weg kan rijden en daarbij geen schade aan het milieu toebrengt. 

Hoe lang mag u rijden zonder APK keuring?

Zonder een geldige APK keuring is het niet toegestaan om met uw auto op de weg te rijden. Als de verloopdatum van uw APK keuring is verstreken, dan mag u wettelijk gezien niet meer autorijden. Doet u dit wel, dan riskeert u een boete van de RDW of politie wanneer u hiervoor staande wordt gehouden. Wel mag de auto maximaal twee maanden na het verlopen van de APK stilstaand op de openbare weg staan. Binnen deze tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren. 

Wat zijn de regels voor APK? 

Auto’s die drie jaar of ouder zijn, dienen verplicht gekeurd te worden. Het is goed om te weten dat er een verschil zit tussen een benzineauto en een dieselauto. We sommen het voor u op: 


Benzineauto

  1. In de eerste drie jaar hoeft uw auto nog niet APK gekeurd te worden

  2. Na de eerste APK keuring zal uw auto om de twee jaar gekeurd moeten worden
  3. Na 8 jaar zal uw auto jaarlijks een keuring moeten ondergaan


Dieselauto en andere voertuigen met roetfilter

  1. In de eerste drie jaar hoeft uw auto nog niet APK gekeurd te worden

  2. Na de eerste APK keuring zal uw auto jaarlijks gekeurd moeten worden


Het is belangrijk om de verloopdatum van uw APK keuring in de gaten te houden. Hierdoor voorkomt u onnodige boetes. Wanneer uw auto precies APK gekeurd moet worden, kunt u terugvinden op uw keuringsrapport. Daarnaast stuurt de RDW meestal ook een herinnering. 

Hoe zit het met de APK van elektrische auto’s?

Ook hybride- en elektrische auto's moeten regelmatig APK gekeurd worden. De onderdelen waarop een elektrische auto gekeurd wordt komt in sommige gevallen overeen met brandstofauto's, máár er zijn uiteraard ook verschillen. Een elektrische auto beschikt over een elektrisch accupakket, oplaadsysteem en elektrische motor. Tijdens de APK wordt daarom ook gekeken naar de volledige elektrische aandrijflijn.

Hoe lang mag u te laat zijn met APK? 

Als uw APK keuring verlopen is, dan mag uw auto niet meer worden gebruikt op de openbare weg. Wanneer u dit wel doet dan riskeert u een boete, zoals eerder beschreven. Het is dus van belang dat u tijdig uw auto laat keuren. Mocht het toch een keer gebeuren dat u te laat bent voor de APK keuring, dan is het goed om te weten dat u uw auto kunt laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Houd er wel rekening mee dat u het maximaal twee maanden mag laten verlopen en dat u in de tussentijd dus niet in uw auto mag rijden. 

Wat zijn de kosten van een APK keuring?

De kosten van een APK keuring kunnen verschillen per garage. Gemiddeld gezien kost een APK keuring voor brandstofauto’s tussen de €25 en €80. Dit geldt ook voor een elektrische auto. Elektrische auto’s worden op minder onderdelen gecontroleerd, maar hier is wel andere, specialistische kennis voor nodig. Ook zit er een groot verschil tussen APK keuringen voor benzine- en dieselmotoren. Bij dieselmotoren moeten namelijk sinds 1 januari 2023 ook de werking van het roetfilter worden getest door middel van een deeltjesteller.

Wat als de auto niet door de APK komt?

Mocht er tijdens de keuring blijken dat er reparaties nodig zijn, dan kunt u er vaak voor kiezen die ter plekke te laten verhelpen en komen deze kosten er nog bij. Het is daarom verstandig om vooraf naar de kosten te informeren. Zo voorkomt u vervelende verrassingen.

Veilig en zorgeloos de weg op met AutoFirst

Tot zover de informatie over de algemene periodieke keuring (APK). Zoals u heeft kunnen lezen is het belangrijk om deze netjes en op tijd uit te laten voeren. Is uw auto ook toe aan een APK? Dan kunt u altijd terecht  bij een garage bij u in de buurt. Bij AutoFirst staan onze professionals altijd voor u klaar om u te helpen bij het onderhoud van uw auto. Zo weet u zeker dat u zorgeloos en veilig de weg op kunt.