Luchtfilter vervangen

Luchtfilter vervangen

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Luchtfilters auto vervangen

Om de motor van uw auto goed te laten werken én brandstof te besparen, is het verstandig om de luchtfilters te vervangen zodra dat nodig is. We leggen u graag uit wat een luchtfilter in de auto doet, wanneer en waarom u het moet vervangen, en hoe AutoFirst u kan helpen.

Wat doet een luchtfilter?

Wanneer de motor van uw auto draait, zuigt hij lucht aan die nodig is voor het verbrandingsproces. Een luchtfilter houdt onder andere vuil en stof tegen waardoor uw motor schone lucht krijgt. Hierdoor wordt de verbranding in de motor volledig en efficiënt. Zo presteert de motor niet alleen beter, maar verbruikt u ook minder brandstof. Een luchtfilter in uw auto is dus belangrijk om de motor van uw auto te beschermen.

Wanneer moet u het luchtfilter vervangen?

Hoe weet u of uw luchtfilter aan vervanging toe is? Een indicatie is als er een lampje op uw dashboard gaat branden dat aangeeft dat het luchtfilter vies of verstopt is.

Daarnaast zijn er nog een aantal tekenen waar u op kunt letten:

A black and white text

Description automatically generated

  • Minder kracht bij het rijden: uw auto trekt minder snel op en reageert trager op het gaspedaal. 
  • Hoger brandstofverbruik: als u merkt dat u vaker tankt dan normaal.
  • Rare geluiden: uw motor klinkt anders, bijvoorbeeld wat schokkerig of minder soepel. 
  • Zwarte rook uit de uitlaat: dit is een duidelijk teken dat er iets mis is. Zwarte rook betekent mogelijk dat de brandstof niet volledig verbrandt door een gebrek aan schone lucht.

Hoe vaak moet u het luchtfilter vervangen? 

Het is meestal een goed idee om uw luchtfilter elke 15.000 tot 30.000 kilometer te vervangen. Dit verschilt natuurlijk per automerk en -model. Bekijk het onderhoudsboekje van uw auto voor de exacte aanbevelingen. Rijdt u vaak op stoffige wegen? Dan is het verstandig om dit vaker te doen. Controleer of vervang het luchtfilter dan bijvoorbeeld elke 10.000 kilometer. Uw luchtfilter kan ook aan vervanging toe zijn als u één van de eerder genoemde tekenen opmerkt.

Wat gebeurt er als u het luchtfilter niet vervangt?

Ook al is het luchtfilter een klein onderdeel van uw auto, het is wel erg belangrijk. Wat gebeurt er als u het luchtfilter niet op tijd vervangt? Dat leest u hieronder.

Minder goede motorprestaties

De motorprestaties van uw auto zullen achteruitgaan als het luchtfilter niet op tijd wordt vervangen. Door een verstopt luchtfilter werkt de motor minder goed, omdat er niet genoeg schone lucht binnenkomt. Dit merkt u bijvoorbeeld aan dat uw auto minder snel optrekt en minder soepel rijdt. 

Hoger brandstofverbruik

Omdat de motor harder moet werken om dezelfde prestaties te leveren, verbruikt uw auto meer brandstof. Dit betekent dat u vaker moet tanken, wat uiteindelijk meer geld kost. 

Motorschade

Een ander serieus probleem is dat vuildeeltjes in de motor kunnen komen en mogelijk schade veroorzaken. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor slijtage aan motoronderdelen zoals de cilinders of zuigers). Dat kan uiteindelijk zorgen voor flinke reparatiekosten. 

Slechte uitstoot

Een verstopte luchtfilter geeft de motor niet genoeg zuurstof, waardoor de verbranding niet optimaal is. Hierdoor zal uw auto ook meer schadelijke gassen uitstoten, wat slecht is voor het milieu en mogelijk problemen oplevert bij de APK-keuring.

Wat kost het vervangen van luchtfilters?

Een luchtfilter vervangen is een kleine investering dat een hoop ellende voorkomt. Een nieuwe luchtfilter kost meestal ergens tussen de €20 en €50. Dit hangt af van het type auto dat u heeft. 

Als u het luchtfilter zelf vervangt, hoeft u alleen maar een bedrag te betalen voor het filter zelf. Laat u het liever door een monteur doen? Dan komen er natuurlijk nog wat arbeidskosten bij. 


Als u advies nodig heeft of als u het luchtfilter wilt laten vervangen, staan de monteurs van AutoFirst altijd voor u klaar. We bieden altijd eerlijke prijzen en transparantie in alles wat we doen. 

Luchtfilters auto vervangen bij AutoFirst

Bij AutoFirst staat u als klant centraal. De monteurs in onze AutoFirst garages nemen de tijd om u duidelijk uit te leggen wat er met uw auto aan de hand is en zorgen voor professioneel auto onderhoud. We gebruiken alleen luchtfilters van topkwaliteit die voldoen aan de hoogste normen van de originele onderdelen. Zo vertrouwt u erop dat uw auto goed beschermd is en altijd optimaal presteert.

U maakt eenvoudig een afspraak, online of telefonisch, en geniet van onze uitstekende service. U houdt altijd de fabrieksgarantie na onze werkzaamheden en we bieden onze klanten in combinatie met onderhoud een AutoFirst mobiliteitsgarantie aan. We kijken ernaar uit om u weer veilig en tevreden de weg op te helpen!

Veelgestelde vragen over luchtfilters

Bij AutoFirst beantwoorden we graag al uw vragen over dit belangrijke onderdeel, zodat u met een gerust hart weer de weg op kan. Hier vind u enkele van onze veelgestelde vragen. Heeft u daarna nog vragen? Ons team van vriendelijke experts staat klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op!

Welke soorten luchtfilters heeft een auto?

Auto's hebben twee soorten luchtfilters: een voor de motor en een voor het interieur. Het luchtfilter voor de motor houdt stof en vuil buiten, zodat de motor goed blijft werken. Deze moet elke 15.000 tot 25.000 kilometer worden vervangen.


Het interieurfilter zorgt ervoor dat de lucht in de auto schoon blijft door o.a. pollen en stof te filteren. Ook dit filter moet af en toe vervangen worden, vooral als u merkt dat de lucht in de auto muf begint te ruiken. Of als u veel last heeft van allergieën. 


Het meest voorkomende luchtfilter voor auto's is gemaakt van papier en heeft een gevouwen ontwerp dat lijkt op een harmonica. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht doorheen gaat, waardoor de filtering beter werkt.

Waar vindt u de luchtfilters van uw auto?

De locatie van het luchtfilter verschilt per auto, maar in de meeste gevallen vindt u hem onder de motorkap in een zwarte doos of behuizing. Vaak is het te vinden in de buurt van de motorinlaat, of in de hoek van de motorruimte. De beste manier om te weten waar het luchtfilter van uw auto zit, is om de handleiding te bekijken. 


Vind hier uw dichtsbijzijnde AutoFirst Garage