Waarom stinkt mijn airco in de auto?

Waarom stinkt mijn airco in de auto?

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Nare luchtjes van de airco in de auto? 

Een van de meest vervelende dingen die kan gebeuren tijdens het rijden is wanneer de airconditioning in de auto begint te stinken. Niet alleen is het onaangenaam om te ruiken, maar het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. In deze blog zullen we de verschillende oorzaken van een stinkende airconditioning in de auto bespreken, evenals manieren om het probleem op te lossen. Laten we beginnen!

Oorzaak van een stinkende airco in de auto

Wanneer de airco in de auto begint te stinken is dit natuurlijk erg vervelend. Bovendien kan het op de lange termijn zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen. Er zijn een aantal oorzaken van een stinkende airco in de auto, waaronder: 


 • Schimmelgroei: schimmel kan groeien in de luchtkanalen van de airco wanneer deze niet regelmatig wordt gereinigd. Dit kan leiden tot een vervelende muffe geur. 
 • Bacteriële groei: bacteriën en micro-organismen kunnen zich ophopen in de airco van de auto, waardoor een onaangename geur ontstaat.
 • Roken: het roken van sigaretten in de auto kan de geur van de airco beïnvloeden, waardoor deze muffig ruikt.


Om te voorkomen dat de airco in de auto gaat stinken, is het belangrijk om regelmatig de luchtkanalen te reinigen en te voorkomen dat er gerookt wordt in de auto.

Zo voorkomt u dat de airco gaat stinken

De auto regelmatig onderhouden is goed voor de conditie van de airco en zorgt ervoor dat uw auto zo goed als nieuw blijft ruiken. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dit zijn een aantal dingen die u kunt doen om een stinkende airco te voorkomen:


 • Reinig regelmatig de airco-filter. Zorg ervoor dat de airco-filter regelmatig wordt vervangen, zodat stof, haren en andere verontreinigingen niet in de luchtkanalen terechtkomen. Dit kunt u doen met een speciale reiniger. 
 • Parkeer zoveel mogelijk in de schaduw. Zorg ervoor dat de auto zo veel mogelijk in de schaduw wordt geparkeerd, aangezien de hitte van de zon kan leiden tot een opbouw van vocht en geurtjes in de auto. 
 • Was uw auto regelmatig. Het regelmatig wassen van uw auto zorgt ervoor dat stof en vuil niet kunnen ophopen in de luchtkanalen van de airco. 
 • Bewaar geen etenswaar in de auto. Probeer te voorkomen dat er eten of drinken in de auto wordt opgeslagen, aangezien dit kan leiden tot onaangename geurtjes. 
 • Laat de airco regelmatig controleren. Laat dit doen door een professionele monteur, omdat deze ervoor zijn opgeleid en precies weten hoe u dit op de juiste manier moet doen. 
 • Voorkom roken in de auto. Nicotine en andere chemicaliën in sigarettenrook kunnen zich ophopen in de luchtkanalen en onaangename geurtjes kunnen veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn.
 • Zorg voor voldoende ventilatie. Dit doe je door het openen van de autoramen of door het gebruik van het ventilatiesysteem. U kunt dit ook doen tijdens het starten van de auto, zo krijgt u verse lucht in de auto en kunt u vieze geurtjes verwijderen. 
 • Gebruik een luchtontvochtiger. Met een luchtontvochtiger kunt u ervoor zorgen dat het vocht uit de auto wordt verwijderd en vieze geurtjes worden verminderd. 

DIY oplossingen om een stinkende airco te verhelpen

Als de airco in uw auto al stinkt, zijn er een aantal oplossingen die u zelf kunt toepassen om de geur te verwijderen: 


Stap 1: Zorg dat de filters schoon zijn. De filters in een airco-unit kunnen verstopt raken met stof en vuil. Dit kan leiden tot een onaangename geur. Zorg dat de filters regelmatig worden schoongemaakt of vervangen. 


Stap 2: Maak de binnenkant van de airco-unit schoon. Maak de binnenkant van de airco-unit schoon. Gebruik een stofzuiger of een borstel om stof en vuil van de binnenkant van de airco-unit te verwijderen. Hierdoor kan de luchtweerstand verminderen en kan de airco efficiënter werken. 


Stap 3: Gebruik een geurverwijderaar. Er zijn speciale sprays of tabletten beschikbaar die de stank kunnen neutraliseren. Dit kan een snelle oplossing bieden voor de korte termijn.


Stap 4: Check voor schimmel. In de airco-unit kan schimmel zich ophopen en een stank veroorzaken. Gebruik een speciale schimmelreiniger om de schimmel te verwijderen.


Stap 5: Laat het systeem drogen. Na het reinigen van de airco-unit, zorg ervoor dat het systeem volledig droog is, vooral het interieur van de unit. 


Als u zelf stappen onderneemt om de stank van je airco te verwijderen, is de kans groot dat het probleem niet (geheel) verholpen wordt. Dan is het aan te raden om professioneel advies in te winnen of de airco te laten controleren door een specialist. Zij weten als geen ander hoe ze de oorzaak van een stinkende airco kunnen vaststellen en bieden een oplossing op maat. 

Professioneel airco onderhoud van AutoFirst

Met de Aircoservice van AutoFirst blijft uw airco in optimale conditie. Dankzij ons speciale onderhoudsprogramma voor aircosystemen wordt voorkomen dat uw airco gaat stinken. Bij AutoFirst wordt uw airco grondig gecontroleerd en worden alle onderdelen van uw aircosysteem goed gereinigd. Met een speciaal reinigingsmiddel worden alle schimmels en bacteriën gedood. Zo kunt u binnen no time weer de weg op in een fris ruikende auto! Maak nu een afspraak bij de AutoFirst bij u in de buurt!