Autobanden oppompen? Zo moet dat!

Autobanden oppompen? Zo moet dat!

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Autobanden oppompen? Zo moet dat!

Het regelmatig controleren en oppompen van autobanden is erg belangrijk en wordt (helaas) nogal onderschat. Autobanden verliezen namelijk dagelijks lucht. Het is daarom belangrijk om de juiste bandenspanning te behouden door deze regelmatig te controleren en indien nodig de banden van uw bolide weer op te pompen naar het juiste niveau. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben en hoe kunt u uw autobanden (zelf) oppompen? Wij van AutoFirst leggen het u graag uit!

Máár, waarom is de juiste bandenspanning nou zo belangrijk?

De juiste bandenspanning van uw auto is cruciaal om verschillende redenen:

  • Veiligheid: Een te lage bandenspanning kan leiden tot slechter contact met de weg, wat kan leiden tot een verlies van controle over uw auto. Vooral bij het maken van bochten of in noodsituaties kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Een te hoge bandenspanning kan daarentegen de grip op de weg verminderen en de kans op slippen vergroten.
  • Brandstofefficiëntie: Een goed opgepompte band vermindert de rolweerstand, wat betekent dat uw auto minder brandstof verbruikt om dezelfde afstand af te leggen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de brandstofkosten.
  • Bandenslijtage: Een onjuiste bandenspanning kan leiden tot ongelijke slijtage van de banden, wat de levensduur van uw banden kan verkorten. Dit kan u uiteindelijk veel geld kosten omdat u uw banden eerder moet vervangen.
  • Rijcomfort: Een goed opgepompte band zorgt voor een soepele rit en vermindert de trillingen en het lawaai van de weg.

Maar wat is dan de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning voor uw auto hangt af van het merk, model, type auto, belasting en rijomstandigheden. Raadpleeg het instructieboekje van uw auto of sticker in de deurstijl van de bestuurderszijde voor de aanbevolen bandenspanning. Controleer en pas de bandenspanning maandelijks aan indien nodig om verminderde grip, slechte wegligging, verhoogde slijtage van de banden en hoger brandstofgebruik te voorkomen. 

Banden oppompen: een handig stappenplan

Uw banden oppompen kunt u eenvoudig zelf doen. We leggen u aan de hand van onderstaand stappenplan uit hoe u dat het beste kunt doen:

1.   Controleer allereerst je bandenspanning: Zoek in de handleiding van de auto of aan de binnenkant van het deurscharnier naar de juiste bandenspanning voor uw auto. 

2.   Zoek een pomp: Is de bandenspanning niet optimaal? Dan moet je op zoek naar een pomp. Er zijn verschillende soorten pompen die je kunt gebruiken om de autobanden op te pompen. Zorg ervoor dat de pomp geschikt is voor autobanden en dat de drukmeter goed werkt.

3.   Verwijder het ventieldopje: haal het dopje los en leg het op een veilige plek weg, zodat je het niet kwijtraakt.

4.   Sluit de pomp aan: Sluit de pomp aan op het ventiel van de band. Zorg ervoor dat de pomp goed vastzit en dat er geen lucht kan ontsnappen.

5.   Pomp de band op: gebruik de pomp om lucht in de band te pompen. Houd de drukmeter in de gaten en pomp totdat de bandenspanning overeenkomt met de aanbevolen druk in de handleiding of op de deurstijl.

6.   Controleer de bandenspanning opnieuw: nadat je de band hebt opgepompt, controleer je de bandenspanning opnieuw met een bandenspanningsmeter. Laat lucht ontsnappen als de druk te hoog is, tot de juiste spanning is bereikt. 

7.   Plaats het ventieldopje terug: doe het ventieldopje terug op het ventiel van de band.


AutoFirst tip: Het is ook verstandig om uw reservewiel regelmatig te controleren en tegelijkertijd met uw andere banden te voorzien van de juiste bandenspanning. In het instructieboekje van uw auto vindt u de juiste bandenspanning voor het reservewiel.

Waar u verder op moet letten bij autobanden oppompen

Bij het oppompen van uw autobanden is het wel belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Ten eerste moet u - zoals eerder besproken - de juiste bandenspanning kennen voor uw auto. Zorg er vervolgens voor dat de luchtslang goed op de ventielen van uw banden is aangesloten. Controleer ook de banden op eventuele beschadigingen of slijtage en vergeet ook niet om de dopjes terug te plaatsen op de ventielen. 

Autobanden oppompen, waar kan dat?

U kunt uw autobanden op verschillende plaatsen oppompen. Het meest voor de hand liggende is om dit te doen bij een tankstation. Veel tankstations hebben een luchtcompressor en een meter om de bandenspanning te controleren. Zorg wel dat u altijd wat kleingeld bij u heeft, want het gebruik hiervan is niet altijd gratis. 

Veel auto garages hebben ook een luchtcompressor die u kunt gebruiken om uw banden op te pompen, zo ook onze AutoFirst garages. Sommige grote supermarkten hebben ook een luchtcompressor in hun parkeerplaatsen die u gratis kunt gebruiken. Bij gemeentelijke parkeerterreinen, winkelcentra of wasstraten is er soms ook de mogelijkheid. U kunt natuurlijk ook overwegen om een bandenspecialist te bezoeken om uw banden op te pompen en eventueel te laten controleren op slijtage.


Meest gestelde vragen