Auto uitlijnen en balanceren: hierom is het belangrijk!

Auto uitlijnen en balanceren: hierom is het belangrijk!

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Auto uitlijnen en balanceren: hierom is het belangrijk


Om uw banden in topconditie te houden is het belangrijk om regelmatig uw auto uit te lijnen. Dit is een aspect van onderhoud dat soms over het hoofd wordt gezien. Maar wist u dat het cruciaal is voor de veiligheid en prestaties van een auto? In deze blog gaan we daarom dieper in op het onderwerp autobanden uitlijnen en balanceren. Leest u mee? 


Uitlijnen en balanceren: wat houdt het in

Een uitlijning, ook wel wieluitlijning genoemd, verwijst naar het afstellen van de hoeken van de wielen volgens de specificaties van de fabrikant. Het doel van uitlijnen is om ervoor te zorgen dat de autobanden goed contact kunnen maken met het wegdek en evenredig slijten. Ook zorgt het voor een recht spoor, optimale grip en stabiliteit tijdens het rijden. 

Onjuiste uitlijning kan tot verschillende problemen leiden. Zoals bijvoorbeeld ongelijkmatige bandenslijtage met als gevolg een verkorte levensduur van de autobanden. Ook kan het zorgen voor een minder efficiënt brandstofverbruik, niet stabiel stuurgedrag en verminderde remprestaties. Een goede uitlijning van de banden zorgt niet alleen voor veiligheid, maar verbetert ook het comfort en de duurzaamheid van je auto. 


Wanneer moet uw auto worden uitgelijnd?

De auto kan het beste periodiek, bijvoorbeeld eens per jaar of elke 20.000 kilometer, gecontroleerd laten worden op een mogelijke uitlijning. In de volgende situaties is het zelfs verstandig dit eerder te doen:


 • Bij nieuwe banden: Uitlijning en balanceren is essentieel wanneer u een set nieuwe banden onder de auto heeft. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig slijten én optimaal presteren.
 • Na het raken van een stoepje, kuil of ander obstakel: Een harde klap kan de uitlijning van de wielen verstoren. Zelfs als er geen direct zichtbare schade is, kan controle verstandig zijn.
 • Bij merkbare onregelmatige bandenslijtage:Slijten de banden ongelijkmatig, bijvoorbeeld aan één zijde of in het midden, dan is uitlijnen en balanceren noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.
 • Nieuwe onderdelen van het onderstel: Het vervangen van belangrijke onderdelen kan van invloed zijn op de uitlijning van de wielen. Daarom is het ook nu raadzaam de banden extra te laten controleren.


Tot slot is het ook belangrijk om uw auto periodiek te laten controleren op een mogelijke uitlijning. Dit kan bijvoorbeeld eens per jaar of iedere 20.000 km. 


Tekenen van een slechte uitlijning

Leer de tekenen van een slechte uitlijning zelf herkennen. Let bijvoorbeeld op de volgende symptomen tijdens het rijden met uw auto:

 • Auto trekt naar één kant: als uw stuurwiel vanzelf naar links of rechts trekt, dan kan dit wijzen op een slechte uitlijning.
 • Onstabiel stuurgedrag: heeft u het gevoel dat u uw auto wiebelig, onstabiel of moeilijk te controleren is? Dan kan dit duiden op een slechte uitlijning. 
 • Onregelmatige bandenslijtage: hebben uw banden meer slijtage aan de binnen- of buitenkant? Dan kan dit vaak wijzen op een uitlijningsprobleem. 
 • Trillingen in het stuurwiel: als u trillingen voelt in het stuurwiel, en dan met name bij hogere snelheden, dan kan dit te maken hebben met een onjuiste uitlijning.


Als u één of meerdere van bovenstaande symptomen opmerkt, dan is het verstandig om uw auto zo snel mogelijk te laten controleren. Laat dit wel aan een professional over, zij weten als geen ander hoe zij uw auto het beste kunnen uitlijnen. 

De voordelen van een juiste uitlijning

Het uitlijnen van uw auto biedt diverse voordelen, zoals: 

 • Betere grip en stabiliteit op de weg, waardoor uw veiligheid wordt verhoogd
 • Banden slijten gelijkmatig, waardoor deze een langere levensduur hebben
 • Rolweerstand wordt geminimaliseerd, dit leidt tot brandstofefficiëntie 
 • Het rijdt soepeler en stabieler, waardoor u meer comfort ervaart tijdens het rijden

Autobanden laten uitlijnen en balanceren? Kies AutoFirst

Voor een nauwkeurige en professionele uitlijning kunt u terecht bij een Autofirst garage bij u in de buurt. Onze professionals beschikken over de juiste apparatuur en expertise om de banden van uw auto correct uit te lijnen.