Remmen elektrische auto

Remmen elektrische auto

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Remmen elektrische auto

Tegenwoordig is de elektrische auto niet meer weg te denken. Overal komen we hybride of compleet elektrische varianten tegen. Op de hoek van de straat, op de snelweg of op de parkeerplaats van een supermarkt. Het is dan ook moeilijker om vanaf de buitenkant onderscheid te maken van de traditionele auto. De verschillen zitten onder andere in de manier van remmen in een elektrische auto.

 

Heeft een elektrische auto andere remmen?

Als we spreken over remmen, dan komt het uiteindelijk bij zowel een elektrische auto als een normale auto op hetzelfde neer, namelijk de auto tot stilstand brengen. Dit doen zij ook met dezelfde onderdelen en op dezelfde manier. Net zoals bij een brandstofauto beschikt een elektrische auto over twee pedalen: een gaspedaal en de rem. De remmen zijn voor de veiligheid een belangrijk onderdeel van iedere auto, toch gebruikt u deze gemiddeld minder dan bij een normale auto. Daarnaast hebben de remmen van een elektrische auto nog een andere functie. We spreken in het geval van een elektrische auto vaak over een regeneratief remsysteem.

 

Wat is regeneratief remmen?

Bij een traditionele brandstofauto geeft u gas met het gaspedaal en brengt u de auto tot stilstand met de rem. Maar bij een elektrische auto zit er net een andere gedachte achter. Met een elektrische auto kunt u door middel van regeneratief remmen de elektromotor weer opladen. Bij het intrappen van het gaspedaal komt er energie vrij vanuit de accu, maar laat u het gaspedaal los dan remt de auto zichzelf af. Wanneer u het gaspedaal loslaat en op de motor afremt, laadt de auto zichzelf weer op dankzij de kinetische energie die vrijkomt bij het afremmen. Hierbij hoeft u eigenlijk amper gebruik te maken van het rempedaal in een elektrische auto. 

 

In hoeverre de auto tot stilstand wordt gebracht kunt u eenvoudig afstemmen op uw persoonlijke voorkeur. Zo kunt u er voor kiezen om de auto soepel door te laten rollen en amper af te laten remmen, maar kan u deze ook zo instellen dat de auto sterk wordt afgeremd wanneer u het gaspedaal loslaat. In dit geval gaat het remlicht ook branden wanneer het gaspedaal niet ingedrukt is.

 

Hoe vaak moet ik de remmen van een elektrische auto vervangen?

Een regeneratief remsysteem heeft, naast dat het ervoor zorgt dat de auto minder snel opgeladen hoeft te worden, ook het voordeel dat de remmen veel minder vaak vervangen hoeven te worden. Echter, door het hogere gewicht van een elektrische auto zullen deze bij regelmatig gebruik wel sneller slijten dan wanneer u gebruik maakt van regeneratief remmen. Ook is het van belang dat u de remmen van uw elektrische auto regelmatig na laat kijken om de veiligheid te behouden. Moeten de remmen van uw elektrische auto toch vervangen worden, dan zitten hier vaak hogere kosten aan dan bij een traditionele benzineauto, aangezien er vaak voor grotere remmen gekozen wordt om de (zware) elektrische auto tot stilstand te brengen.

 

Check de remmen van uw elektrische auto bij AutoFirst

Zijn de remmen van uw elektrische auto aan vervanging toe, of wilt u deze na laten kijken? Maak dan een afspraak bij een AutoFirst garage bij u in de buurt. Onze ervaren monteurs controleren de remmen van uw elektrische auto op slijtage en eventuele andere gebreken en nemen contact met u op als uw remmen vervangen dienen te worden. Dankzij goed onderhoud van uw AutoFirst garage blijft het regeneratief remsysteem van uw auto in topconditie en kunt u weer veilig de weg op!