Hybride auto's

Hybride auto's

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Alles over hybride auto's

Is een hybride auto hetzelfde als een elektrische auto? Of juist niet? Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride auto? En hoe zit het met de onderhoudskosten? Wij vertellen u alles wat u moet weten over (het onderhoud van) hybride auto’s!


Welke hybride auto’s zijn er?

Een hybride auto is niet hetzelfde als een elektrische auto. Hybride auto’s rijden namelijk op een elektromotor én een verbrandingsmotor. De elektromotor draait op stroom uit de accu en de verbrandingsmotor haalt zijn brandstof uit de tank zoals u dit gewend bent bij benzine- of dieselauto's. Een elektrische auto bevat alleen een elektromotor. Deze heeft dus geen verbrandingsmotor en wordt volledig elektrisch aangedreven. Ook binnen de hybride auto’s zijn er verschillende soorten.


Volledig hybride

Met een volledig hybride auto kunt u volledig op beide motoren rijden. Je rijdt dus of op de elektromotor of op de verbrandingsmotor. Tijdens het rijden kunt u overschakelen naar de andere motor. Zo is het handiger om binnen de bebouwde kom op de elektromotor te rijden zodat u zuiniger rijdt. Op de snelweg maakt u dan juist gebruik van de brandstofmotor om met het verkeer mee te komen.


Half hybride

Bij een half hybride auto werken de elektromotor en de brandstofmotor samen. U gebruikt ze dus niet los van elkaar. Het voordeel van een half hybride auto is dat u zuiniger rijdt dan enkel met een verbrandingsmotor. Met een half hybride auto verbruikt u tot wel 15% minder brandstof wanneer u door de stad rijdt.


Plug-in hybride

Een plug-in hybride laadt u op met een laadkabel en is de meest voorkomende vorm van hybride auto’s in Nederland. Deze hybride combineert ook een verbrandingsmotor met een elektrische motor. Echter, de herlaadbare batterij is een stuk groter en levert betere prestaties. Een rit van ongeveer 30 kilometer kan volledig elektrisch uitgevoerd worden zonder tussenkomst van de brandstofmotor.


Wat is het voordeel van hybride rijden?

Het grote voordeel van hybride rijden is natuurlijk dat u zuiniger rijdt, wat vooral van pas komt als u vaak in de stad rijdt. Daarnaast is een hybride auto duurzaam, waardoor u ook een bijdrage levert aan een schoner milieu. Ook als u op zoek bent naar een auto die snel optrekt zit u met een hybride auto goed. Dankzij de ondersteuning van de elektromotor heeft u direct beschikking over voldoende koppel om indrukwekkende prestaties te weerleggen, zonder het lawaai van een ronkende brandstofmotor.

 

Ook de kosten van onderhoud van een hybride auto liggen over de gehele levensduur een stuk lager dan bij een traditionele diesel- of benzineauto. Dit komt mede door het feit dat de brandstofmotor wordt ondersteund door de elektromotor, waardoor deze veel minder zwaar belast wordt.


Zijn er ook nadelen?

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan hybride auto’s. In de aanschaf is een hybride auto bijvoorbeeld een stuk duurder, maar worden de verschillen wel steeds kleiner. Daarnaast moet u een hybride auto opladen, waardoor u vaak meer tijd kwijt bent dan u normaal kwijt bent met tanken. Toch wegen deze nadelen bij lange na niet op tegen de voordelen van een hybride auto.


Onderhoud van een hybride auto

Iedere auto heeft onderhoud nodig. Zo ook een hybride auto. Onderhoud van een hybride auto is over het algemeen goedkoper dan bij een benzine- of dieselauto. Elektromotoren hebben minder draaiende delen, waardoor er minder onderhoud nodig is. Het vervangen van de accu kan wel duur zijn, maar over het algemeen komt dit niet zo vaak voor. Over de gehele levenscyclus genomen zijn de kosten voor onderhoud van een hybride auto dan ook aanzienlijk lager.

 

Een hybride auto is zwaar. Dat komt door het zware accupakket. Hierdoor hebben de schokdempers, wielophanging en stuurinrichting het zwaarder. Deze moeten daarom ook vaker nagekeken worden dan bij een benzine- of dieselauto. Ook het oplaadsysteem en de elektrische motor worden gecontroleerd, net als de koelsystemen en remvoering. Hier is dan ook een gespecialiseerde monteur voor vereist, zoals onze AutoFirst-vakmensen!


Onderhoud van uw hybride auto bij AutoFirst

Bent u op zoek naar een garage voor het onderhoud van uw hybride auto? Dan bent u bij AutoFirst aan het goede adres. Bij AutoFirst wordt uw hybride auto onderhouden door speciaal opgeleide monteurs. Wij geven u graag vrijblijvend advies over onderhoud en eventuele reparaties. Mocht er groot onderhoud aan uw hybride auto gepleegd worden, dan overleggen wij dit altijd eerst met u zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Ook op zoek naar passend onderhoud van uw hybride auto? Vind dan snel een AutoFirst garage bij u in de buurt!