Airco elektrische auto

Airco elektrische auto

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Airco elektrische auto

Een airco is tegenwoordig een absolute must in elke auto. Echter, in een elektrische auto is de airco niet alleen om het aangenaam koel te houden in de auto, maar zorgt deze er ook voor dat de accu niet oververhit raakt. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw airco te onderhouden bij een AutoFirst garage bij u in de buurt. Zo houdt u uw airco in topconditie, geeft u de accu een langere levensduur en voorkomt u nare geurtjes!


Hoe werkt de airco van een elektrische auto?

De airco in een elektrische auto onttrekt, net zoals in een brandstofauto, warme lucht uit de auto en verkoelt deze met koudemiddel. Als er zich een lage temperatuur voordoet, moet de temperatuur in de auto omhoog. In een auto met een verbrandingsmotor wordt er al warmte opgewekt door de motor. Dit gebeurt niet bij een elektrische motor en dus moet hiervoor nog een aparte verwarming ingeschakeld worden. Dit doet een elektrische auto door middel van het verwarmen van de koelvloeistof. Hiermee worden de accu én de cabine opgewarmd. 

 

Wanneer de temperatuur (te) hoog is, maken elektrische auto's gebruik van de airco om de batterij en de auto te koelen. De kans dat de batterij van een elektrische auto achteruit gaat is groter bij hogere temperaturen dan lage temperaturen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de airco van uw elektrische auto te controleren.

 

Het aircosysteem in een elektrische auto wordt dus niet alleen gebruikt om het voertuig te verwarmen of te koelen, maar ook om het batterijenpakket te verkoelen. Dit vraagt extra kracht van de accu, waardoor de actieradius verder afneemt.


Heeft de airco invloed op de actieradius van een elektrische auto?

Zoals hierboven genoemd is het duidelijk dat het gebruik van de airco in een elektrische auto ten koste gaat van de actieradius. Dit is niet anders dan bij een brandstofauto. 

 

Het koelen en verwarmen van de batterij kost energie, wat invloed heeft op de actieradius van een elektrische auto. /Het is daarom belangrijk dat zowel het koelen als verwarmen op een efficiënte manier gebeurd. Door dezelfde accu te gebruiken wordt er ruimte én gewicht bespaard. Daarnaast kunt u door middel van regeneratief remmen ook weer energie terugwinnen die u kunt gebruiken voor de airco van uw elektrische auto.


Onderhoud de airco van uw elektrische auto

De airco van een elektrische auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Elk jaar gaat er koudemiddel verloren, ongeacht de omstandigheden. Een gevolg hiervan is dat er minder koudemiddel in het systeem zit, waardoor de werking van de airco én de koeling van de batterij ook minder is. Bij enkele elektrische auto's is het een noodzaak om het filter 

te vervangen. Dit filter haalt namelijk vocht uit het koudemiddel. Koudemiddel kan vuil en/of vocht bevatten, waardoor het koudemiddel een minder goede werking heeft. Dit vuil kan voor vieze geurtjes zorgen die via de airco uw elektrische auto binnendringen. Het is daarom verstandig om regelmatig uw koudevloeistof en filter te controleren en, wanneer nodig, te vervangen. Tijdens onze onderhoudsbeurten zorgen wij ervoor dat uw elektrische auto airco geen vieze geurtjes geeft. 


Doe de airco check bij AutoFirst

Is de airco van uw elektrische auto toe aan een onderhoudsbeurt? Laat uw airco dan nakijken bij een AutoFirst garage bij u in de buurt. Onze deskundige monteurs zijn gespecialiseerd in het onderhoud van elektrische auto’s en weten precies waar zij op moeten letten om de airco van uw elektrische auto in topconditie te houden. Zo voorkomt u lekkages, accuproblemen en vieze geurtjes en zit u altijd fris in de auto!