Versnellingsbak olie verversen

Versnellingsbak olie verversen

Op zoek naar een AutoFirst bij u in de buurt?

Zoek uw garage

Versnellingsbak olie verversen

Is uw auto soms wat stroever bij het schakelen? Of hoort u vreemde geluiden uit de versnellingsbak? Dan is er wellicht iets aan de hand met de versnellingsbakolie. Deze olie speelt een belangrijke rol in de soepelheid en prestaties van uw auto, maar wordt vaak vergeten. We vertellen u graag alles over versnellingsbakolie verversen.

Waarom de versnellingsbak olie verversen?

Naast de bekende motorolie is de versnellingsbakolie ook erg belangrijk. Deze olie wordt ook wel transmissievloeistof genoemd. Het zorgt ervoor dat de tandwielen in de versnellingsbak soepel langs elkaar glijden, waardoor u moeiteloos schakelt. 

Veel autobezitters weten niet dat ze deze olie moeten verversen. Dat is zonde, want versnellingsbakolie slijt net als motorolie. Na verloop van tijd raakt de olie vervuild met metaaldelen, vuil en slijtageproducten. 

Tekenen dat u de versnellingsbak olie moet verversen

Als uw versnellingsbak olie vervuild is, krijgt u al snel last van de volgende gevolgen:

  • Moeilijk schakelen: u merkt dat het schakelen stroever gaat, of dat u soms tegen een gang aan moet "vechten".

  • Geluid: u hoort tijdens het schakelen of rijden vreemde geluiden uit de versnellingsbak.

  • Slijtage: de vervuilde olie zorgt voor slijtage aan de tandwielen en andere onderdelen in de versnellingsbak. Dit kan uitlopen op dure reparaties!

Gelukkig is voorkomen beter dan genezen! Door de versnellingsbakolie regelmatig te verversen, blijven de tandwielen soepel bewegen en gaat de versnellingsbak langer mee. 

Hoe vaak moet u versnellingsbak / automaatbak olie verversen?

Hoe vaak u de versnellingsbak olie moet verversen, hangt af van het type auto en de manier waarop u rijdt. Bekijk het instructieboekje van uw auto voor het exacte advies. Hier is een algemene richtlijn:

  • Handgeschakelde versnellingsbak: ongeveer om de 80.000 tot 120.000 km.

  • Automaatbak: ongeveer om de 60.000 tot 100.000 km, of volgens voorschrift van de fabrikant.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u de versnellingsbakolie eerder moet verversen als u enkele van de eerder genoemde tekenen opmerkt. Twijfelt u? Laat u adviseren door de ervaren monteurs van AutoFirst! 

Waarom minder vaak verversen bij een automaatbak?

In een handgeschakelde versnellingsbak komt de olie meer in contact met vuil en slijtageproducten van de koppeling en de tandwielen. Hierdoor vervuilt de olie sneller en moet deze vaker worden ververst.

In een automaatbak circuleert de olie in een gesloten systeem. Hierdoor komt de olie minder in contact met vuil en slijtageproducten. De olie blijft daardoor langer schoon en hoeft minder vaak te worden vervangen.

Hoe duur is versnellingsbakolie verversen?

Bij AutoFirst begrijpen we dat auto onderhoud betaalbaar moet zijn, daarom zorgen we voor eerlijke prijzen. Wilt u weten hoeveel het verversen van de versnellingsbakolie voor uw auto kost? Neem dan contact met ons op of kom langs bij een van onze AutoFirst garages voor een prijsopgave op maat. We zijn transparant in alles wat we doen en voeren alleen acties uit in overleg. 

Zo werkt het verversen of spoelen van versnellingsbakolie bij AutoFirst

Bij AutoFirst kunt u terecht voor het professioneel verversen van uw versnellingsbakolie. Onze ervaren monteurs gebruiken de juiste olie en apparatuur voor uw type auto. Zo bent u verzekerd van een vakkundige service en gaat u weer met een gerust hart de weg op.

Hoe gaat het verversen van de versnellingsbakolie bij AutoFirst in zijn werk? Dat leest u hier!

  1. Inspectie: onze ervaren monteurs bekijken eerst hoe uw versnellingsbak ervoor staat en controleren de kwaliteit van de huidige olie. Ze letten op tekenen van slijtage en andere mogelijke problemen.

  2. Verversing ofwel flushen: als het nodig is, halen we de oude olie eruit en vervangen we deze door verse versnellingsbakolie van de beste kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat uw auto soepel blijft schakelen en goed blijft presteren.

  3. Controle: na het verversen nemen we nogmaals de tijd om de versnellingsbak te controleren. We willen er zeker van zijn dat alles weer soepel werkt en dat er geen problemen zijn ontstaan.

  4. Advies: onze experts staan altijd klaar om u te adviseren. Ze geven u graag tips over hoe u de levensduur van uw versnellingsbak verlengt en wanneer het tijd is om de olie opnieuw te laten verversen. We willen ervoor zorgen dat uw auto in topconditie blijft en dat u zorgeloos blijft rijden.

Vind uw dichtstbijzijnde AutoFirst garage

Bent u op zoek naar een betrouwbare garage om uw versnellingsbakolie te laten verversen? Zoek dan niet langer! Vind hier uw dichtstbijzijnde AutoFirst-garage en maak vandaag nog een afspraak om weer soepel te rijden. Onze vriendelijke monteurs staan klaar om u te helpen en zorgen ervoor dat u weer probleemloos de weg op gaat. Bij ons krijgt u altijd garantie na onze werkzaamheden, behoudt u de fabrieksgarantie en geniet u van onze mobiliteitsgarantie.


Zoek hier uw dichtstbijzijnde garage

Veelgestelde vragen over versnellingsbakolie

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over versnellingsbakolie: Heeft u verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze AutoFirst garagisten.

Hoeveel liter olie zit er in een versnellingsbak?

De hoeveelheid olie in een versnellingsbak verschilt per auto. Meestal ligt het tussen de 2 en 6 liter. De exacte hoeveelheid vindt u in het instructieboekje van uw auto.

Hoe controleer ik het oliepeil van de versnellingsbak?

De meeste auto's met een handgeschakelde versnellingsbak hebben een peilstok voor de versnellingsbakolie. Deze peilstok zit meestal op de zijkant van de versnellingsbak. Trek de peilstok eruit, veeg hem schoon en plaats hem terug. Haal de peilstok er weer uit en controleer het oliepeil. Het oliepeil moet tussen de MIN- en MAX-markeringen op de peilstok staan.

Kan ik de versnellingsbakolie zelf verversen?

Ja, dat kan. Het is wel een klus die precisie en kennis vraagt. Als u hier niet zeker van bent, is het beter om dit te laten doen door een professionele monteur. Zo voorkomt u schade aan uw auto.

Hoe vul ik versnellingsbakolie bij?

De manier waarop u de versnellingsbak olie bijvult, verschilt per auto. Meestal zit er een vuldop op de zijkant van de versnellingsbak. Gebruik een trechter om de olie voorzichtig bij te vullen tot het oliepeil tussen de MIN- en MAX-markeringen op de peilstok staat. 


Waarschuwing: zorg ervoor dat u de juiste olie gebruikt voor uw type versnellingsbak. Gebruikt u de verkeerde olie, dan veroorzaakt dit schade.
Zoek hier uw dichtstbijzijnde garage